BIZIT plus

Google u 2023. godini prodao 10 miliona Pixel telefona

Google je 2016. godine odlučio da pravi sopstvene telefone, a najnoviji izveštaj ukazuje da su konačno uspeli da dostignu zadovoljavajući nivo prodaje, jer su prošle godine uspeli da dostignu zacrtani nivo od 10 miliona prodatih Pixel telefona. Bitno je naglasiti da Google ne daje brojke o prodaji svojih telefona, već podatak stiže iz Nekkei Asia, a oni tvrde da imaju direktan izvor informacija o Google-ovim planovima. Prema njima, Google-ov cilj je i da ove godine ponovi prošlogodišnji rezultat.

PCPress.rs Image

Nije objavljeno kakav je udeo pojedinačnih telefona u ukupnoj prodaji, ali je razumno pretpostaviti da su Pixel 8 i Pixel 8 Pro negde pri dnu te liste iz prostog razloga što su se u prodaji pojavili tek u oktobru prošle godine. Verovatno najveći broj prodatih telefona pripada Pixel 7 i Pixel 7a modelima.

Iako 10 miliona prodatih telefona predstavlja značajan rezultat za Google, ta brojka nije ni blizu najvećim kompanijama na tom polju. Samsung je tokom prošle godine prodao oko 226 miliona telefona, a Apple još više – 234 miliona primeraka. Treba naglasiti da se Samsung i Apple prodaju u čitavom svetu i da su praktično dostigli maksimum prodaje, a Pixel modeli su dostupni ukupno u 19 država, pa za razliku od njih, Google ima realan potencijal za rast izlaskom na nova tržišta. Ipak, jedno od najvećih tržišta telefona (Kina), verovatno će ostati zatvoreno za Pixel telefone, jer je većina Google-ovih servisa nedostupno u ovoj državi.

Pročitajte i:  Google nudi 5 miliona dolara za pronalazak realne primene kvantnog računara

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *