ERP 2024

Google ulaže 400 miliona dolara u Anthropic AI, ChatGPT rivala

Anthropic AI, koji su osnovali biviš OpenAI osnivači, u januaru je predstavio limitiranu test verziju novog chatbot-a nazvanog Claude. Google je prepoznao svoju šansu u ovom AI startup-u i planira da u njega uloži 400 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Obe kompanije do sada nisu ni potvrdile ni demantovale ovu vest, ali su zvanično objavile partnerstvo u kome će Antrhropic koristiti Google-ove cloud computing servise. To definitivno znači zahuktavanje borbe na polju tzv. „generativnog AI-a“, tehnologije koja je u stanju da generiše tekst i grafičke elemente na osnovu opisa,

Dogovor daje udeo Google-u u Anthropic-u, ali neće zahtevati od startup-a da potroši celu investiciju na kupovinu cloud servisa. Deo dogovora odnosi se i na to da će Google cloud divizija omogućiti Anthropic-u dovoljno računarske snage i napredne AI čipove za treniranje i razvijanje budućih AI proizvoda.

Antropic je osnovan 2021. godine, a ovo partnerstvo predstavlja odgovor na Microsoft-ovu investiciju u OpenAI. Njihov AI asistent Claude, još uvek nije javno dostupan, ali planiraju da u narednim mesecima zvanično predstave svoj chatbot.

Pročitajte i:  Google Drive bi mogao dodati pametan novi način za organizovanje vaših fajlova

Izvor: Gadget360

Facebook komentari: