Google uskoro ukida podršku za stare verzije Android OS-a

Održavanje kompatibilnosti sa velikim brojem operativnih sistema postaje preveliko opterećenje za kompanije, pa makar one bile velike kao Google. Naime, ovaj gigant je rešio da od 27. septembra ukine mogućnost logovanja na Google servise sa uređaja koje pokreću Android 2.3.7 (Gingerbread) i starije verzije ovog OS-a. Ako neko još uvek koristi toliko stare mobilne telefone ili tablete, nakon navedenog datuma neće moći da pristupa Gmail-u i ostalim servisima koji zahtevaju logovanje korisnika.

android

Na ovaj korak Google se odlučio kako bi zaštitio privatnost korisnika, ali nije elaborirao niti detaljnije objasnio šta bi to značilo u praksi. Kako god, odluka neće pogoditi veliki broj korisnika. Gingerbread i starije verzija Android OS-a se u statistikama već godinama upisuju u kategoriju „ostalo“, a i hardver na kojima se oni pokreću odavno je zastareo za moderne aplikacije. Međutim, očigledno je da postoje korisnici koji i dalje upotrebljavaju samo rudimentarne opcije, kao što je čitanje email-ova i kojima su ovi prastari uređaji do sada završavali posao. Ipak, došlo je vreme da i oni konačno pređu na neki moderan telefon ili tablet.

Pročitajte i:  Google Photos dodaje postavku personalizacije na osnovu aktivnosti

PCPress.rs Image

Najstarija funkcionalna verzija Android operativnog sistema će posle 27. septembra biti Android 3.0 Honeycomb. Ovo nije prvi put da Google ukida starije Android verzije, kako bi povećao login bezbednost, pa aplikacije iz Android 1.0 ere ne rade već godinama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,