BIZIT plus

Google uvodi podršku za pristupne ključeve u svim svojim uslugama

Još uvek neće biti uklonjena opcija za prijavljivanje pomoću lozinki.

PCPress.rs Image

Zaštita od pokušaja krađe identiteta

Kada proverite bezbednosna podešavanja svog Google naloga, pronaći će novi odeljak sa oznakom „Prilozi za pristup“. To je zato što je Google počeo da uvodi podršku za novu tehnologiju autentifikacije. Nova opcija je prijavljivanje bez lozinke za sve usluge.

Tehnologija koristi biometriju vašeg uređaja vaš otisak prsta, vaše lice ili pin da potvrdi da se vi prijavljujete. Međutim, ovo je potpuno drugačije od korišćenja biometrijskih podataka za automatsko popunjavanje polja za korisničko ime i lozinku. Kreiranjem lozinke za vaš nalog generiše se par kriptografskih ključeva, jedan privatni i jedan javni. Privatni ključ ostaje na vašem uređaju i Google će ga koristiti za verifikaciju vašeg identiteta sa javnim ključem otpremljenim na njegove servere.

Lozinke se smatraju bezbednijim od trenutnih tehnologija za prijavljivanje. Privatni ključevi ostaju samo na uređaju gde su kreirani i ne mogu biti ukradeni ako haker provali u Google-ove servere. Činjenica da ne morate da koristite lozinku da biste se prijavili znači da vas tehnologija takođe može zaštititi od pokušaja krađe identiteta.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Prijavljivanje bez lozinke

Google se zalaže za korišćenje prijavljivanja bez lozinke i dodao je podršku za pristupne ključeve za Chrome i Android prošle godine. Takođe, neće biti uklonjena opcija za prijavljivanje pomoću lozinki ili za aktiviranje dvofaktorske autentifikacije. To će biti posebno korisno ako imate uređaj koji još ne podržava noviju tehnologiju.

Ako se prijavite na svoj nalog na više uređaja, možete da kreirate pristupni ključ za svaki od njih, osim ako nemate pristup usluzi koja pravi rezervne kopije ili sinhronizuje pristupne ključeve. Lozinka koju kreirate na iPhone-u, će sinhronizovaće se sa uređajima koji koriste isti iCloud nalog. Na taj način lozinka može biti dostupna i na iPad-u ili MacBook-u.

Takođe, možete da koristite lozinku sačuvanu na vašem trenutnom telefonu da biste se prijavili na novi uređaj. Samo izaberite „koristi pristupni ključ sa drugog uređaja“ i kliknite na njega. Nakon toga Google će pitati da li želite da napravite zaseban pristupni ključ za taj uređaj.

Pročitajte i:  Chrome donosi bolju zaštitu uz očuvanje privatnosti 

„Nove promene su veliki korak u naporima koje smo započeli pre više od 10 godina i posvećeni smo pristupnim ključevima kao budućnosti bezbednog prijavljivanja za sve. Nadamo se da će drugi programeri i aplikacije usvojiti pristupne ključeve i koristiti naše raspoređivanje kao model,”navodi timovi za bezbednost iz Google-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: