GoPro: Plate u velikom izlogu

Novi koncepti dostupnosti softvera u virtuelnim prodavnicama nisu samo specijalnost aplikacija za široku publiku. Microsoft ima takvu radnju za dodatke koji proširuju ili dopunjavaju njihova rešenja za poslovnu primenu. GoPro se aktivno uključio u implementaciju ovakvog plasmana softvera.

PCPress.rs Image

Šta su i čemu služe Google Play, Apple Store i Microsoft Store svi znamo, pa zato redovno odlazimo u neku od ovih prodavnica softvera da nabavimo aplikaciju koja nam je potrebna. U svetu Microsoft‑ovog poslovnog softvera mesto za kupovinu zove se AppSource. Tu su, na virtuelnim policama, složeni proizvodi raznih namena koji dopunjuju mogućnosti, na primer, Dynamics 365 paketa poslovnog softvera, a proizvođači su brojne kompanije, partneri Microsoft‑a iz čitavog sveta. GoPro je ponudio svoju aplikaciju za plate, i to njenu najnoviju inkarnaciju koja je razvijena za Dynamics 365 Essential i Premium verzije ovog ERP‑a. Treba reći da je to prva aplikacija za plate koja se pojavila na AppSorce‑u, a da je došla iz našeg regiona i da je prilagođena obračunu po zakonima Republike Srbije.

„Microsoft Dynamics 365 Business Central, kako ga zovemo danas, u osnovi je platforma na kojoj se grade poslovne aplikacije prema potrebama kompanije u kojoj će se koristiti. Od Microsoft‑a se u startu dobija osnova i poslovni procesi koji su, da tako kažemo, zajednički za čitav svet. Ponovo na scenu stupaju partneri, prvo s lokalizacijom, odnosno prilagođenjem softvera zakonskom okviru zemlje u kojoj će se koristiti, potom doradom poslovnih procesa prema specifičnim potrebama, pa sve do razvoja posebnih aplikacija koje se integrišu u celokupan sistem“, upoznaje nas Marija Šobotović Božić, koja je na čelu tima za razvoj GoPro aplikacije za obračun zarada.

Pročitajte i:  Hakeri koje sponzoriše Rusija napadaju Microsoft

Svetsko tržište

Do pre četiri godine, praktično do pojave Dynamics 365 Business Central‑a, ceo ovaj proces bio je zatvoren u okvire relacija partnera i krajnjeg korisnika. Sada je Microsoft razvio model u kojem kroz AppSource te dodatne aplikacije izlaze na široko tržište i postaju dostupne svima kojima takav add‑on treba. Naša sagovornica kaže da je GoPro rano prepoznao vrednosti AppSource sistema.

„Na osnovu nagomilanog iskustva iz prethodnih godina, kako u razvoju proširenja, tako i u modelovanju poslovnih procesa, brzo smo doneli odluku da za AppSource razvijemo nekoliko aplikacija, odnosno proširenja za Business Central. Jedan od njih je naš modul za obračun zarada koji je deo NAV‑a koji Microsoft nikada nije razvio za Srbiju. Jednostavno, nismo dovoljno veliko tržište, a sam način obračuna je prilično složen i stoga je razvoj u tom domenu prepušten partnerima“.

PCPress.rs Image

Sam put od ideje do pojave na AppSource‑u nije lak. Postoji niz zahteva koje softver mora da ispuni kako bi se našao u ovoj virtuelnoj prodavnici. Zamolili smo Mariju Šobotović Božić da nam ukratko objasni o čemu se radi.

Pročitajte i:  Suosnivač Google DeepMind-a pridružuje se Microsoftu  

„Čitav programerski kod mora da bude napisan po određenim pravilima. To je od nas tražilo da ranije razvijenu aplikaciju za plate u potpunosti prilagodimo zahtevanom standardu. Zatim je unutar kuće prošao nekoliko nivoa kontrole kvaliteta. Kada je aplikacija na kraju dobila zeleno svetlo unutar GoPro‑a, krenuli smo u sertifikaciju kod Microsoft‑a. Pošto smo naše rešenje prijavili Microsoft‑u, ono je prošlo niz automatizovanih provera kojima se utvrđuje da li ispunjava zahteve propisane politikom sertifikacije. Kada uspešno prođete taj prvi korak, na red dolaze ljudi umesto mašina. Tim za validaciju rešenja koje je kandidat za AppSource, detaljno proučava dokumentaciju koju ste poslali, a koja je od vas tražena. Taj proces traje obično od tri do pet dana. Ukoliko vaša aplikacija ne ispunjava neki od propisanih standarda, o tome dobijate obaveštenje i imate mogućnost da nedostatak ispravite. Svaki put prolazite kroz revalidaciju i tako dok ne ispunite sve propisane norme“.

Dostupno svima

Rekli smo da je velika prednost AppSource‑a to što su na jednom mestu dostupni dodaci za Microsoft‑ove poslovne aplikacije i da sve što tu pronađete ispunjava zadate standarde i pruža kvalitet kakav se traži. Pritom niste ograničeni ničim, ni partnerom koji vam je implementirao ERP, niti državom u kojoj je razvijen softver. Jednostavnom pretragom brzo dolazite do skupa rešenja za vaš problem, vi odaberete jedno od njih i stupite u kontakt s proizvođačem softvera. Instalaciju može da vam uradi proizvođač, neko od partnera u vašem okruženju, pa je čak možete obaviti i sami, ukoliko posedujete neophodna znanja. AppSource vas ničim ne ograničava.

Pročitajte i:  Microsoft-ov novi OneDrive dizajn počinje da se primenjuje  

PCPress.rs Image

GoPro je do sada na AppSource‑u publikovao šest aplikacija koje smatra korisnim za široki krug korisnika. Kako saznajemo, tu nije kraj. Kako je rad na razvoju aplikacija, poput modula za obračun plata GoPro Payroll, doneo najviši nivo usaglašenosti sa Microsoft‑ovim standardima, tako su i dodaci koji se rade i razvijaju u GoPro‑u na samo jedan korak od publikovanja u ovoj prodavnici softvera za poslovnu primenu.

Korisna adresa: GoPro.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,