BIZIT plus

GPS uređaj iz 1927. godine

Koncept GPS uređaja datira još sa početka prošlog veka, otprilike kada je počela masovnija upotreba automobila. Jedan od prvoh modela je bio “Plus Four Wristlet Route Indicator” koji je izgledao kao ručni sat. Nosio se oko ručnog zgloba i radio je na principu današnjih studentskih puškica. Mala mapa je namotana oko 2 metalne šipkice, koje kad se vrte pomeraju nacrtanu putanju.

gps-device-from-1920-image

Ovaj uređaj je proizveden 1927. godine, i bio je namenjen svima koji su tada mogli sebi da priušte kola. U kompletu ste dobijali više mapa koje ste mogli da menjate prema potrebi.

gps-device-from-1920-images2Jedini problem je bio što ste za promenu mape morali da zaustavite auto, skinete “sat”, promenite mapu i tek onda nastavite dalje.  Srećom, tada saobraćaj nije bio mnogo gust pa je bilo lakše zakočiti pored puta.

Kasnije, 1932. godine, dosetili su se da bi ovaj uređaj zarad bolje čitljivosti mogao da bude i veći pa je napravljen model koji je ugrađivan u auto.

gps-device-from-1930-image 

Jedina razlika je bila što je ovaj “napredniji” uređaj bio povezan sa brzinomerom, pa se mapa okretala u skladu sa brzinom kretanja automobila. Ali, opet nisu uspeli da smisle kako da se promene mape, pa je vozač ponovo morao da stane kraj puta, promeni mapu i nastavi dalje. To se danas naziva – rekalkulacija rute.

 

gps-device-from-1930-images2

Izvor: Walyou

Facebook komentari: