BIZIT plus

Grad Bor dobija sigurne staze za bezbedno kretanje učenika

Bor je prvi grad u Srbiji koji će dobiti precizno uređene digitalne podatke sigurnih staza i putanja kretanja učenika, kako bi se povećala njihova bezbednost u saobraćaju, kao i kvalitetnije i transparentnije pružanje javnih usluga građanima, zahvaljujući projektu otvaranja podataka. Naime, kako je saopštila Kancelarije za IT i eUpravu, u okviru Konkursa u oblasti otvorenih podataka za organizacije civilnog društva, medije i državne visokoškolske ustanove, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), odobreno je finansiranje pet projekata, u okviru tri tematske oblasti.

PCPress.rs Image

Jedan od odabranih projekata na Konkursu, čija se aktivnosti sprovodi u Boru, je projekat Organizacije civilnog društva Geografski informacioni sistem (GIS) udruženje Srbije: „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“. Opšti cilj projekta je, kako navode u saopštenju, povećanje kapaciteta grada Bora za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju putem unapređenja sistema lokalne samouprave za prostorno i urbanističko planiranje i opštinsko rukovođenje.

Aktivnosti i očekivani rezultati će biti realizovani tokom perioda od 6 meseci, u okviru kojih će se ispitati uzroci nezgoda, kreirati grafičke i veb mape odnosno digitalni modeli sigurnih staza i putanja kretanja učenika i ustanove kritičnih lokacija. Na taj način unaprediće se i poboljšati bezbednost đaka kao najugroženijih učesnika u saobraćaju, upravo iz razloga što se većina obrazovnih ustanova nalazi u blizini prometnih saobraćajnica. Takođe, građanima Bora će biti javno dostupni podaci o bezbednosti dece u saobraćaju u vidu otvorenih novih skupova podataka javnih i drugih objekata, saobraćajne i komunalne infrastrukture na veb prezentaciji Grada Bora i Portalu otvorenih podataka (data.gov.rs), kao i prilagođena obuka školske dece za učešće u saobraćaju izmenom planske dokumentacije kao i školskih Pravilnika o bezbednosti učenika“, navodi se u saopštenju Kancelarije za IT i eUpravu.

Pročitajte i:  Na Portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Podsećaju da je Konkurs sproveden u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ koji podržava Svetska banka, Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), imao je jasan cilj da doprinese izgradnji ekosistema otvorenih podataka u Srbiji, kroz podsticanje korišćenja otvorenih podataka javnih institucija, promociju različitih primena i koristi otvorenih podataka, kao i izgradnju kapaciteta različitih ciljnih grupa za obradu i kreativnu upotrebu otvorenih podataka.

Facebook komentari: