Građani ponovo zbunjeni: Starlink sateliti iznad Pančeva

Za mnoge nije novost da se Starlink sateliti povremeno vide na nebu, pa ni domaća nebesa nisu izuzetak. Građane Beograda i Pančeva su u noći 2. septembra ipak iznenadile “čudne”, svetleće tačke.

PCPress.rs Image
Ilustracija

Fotografije „letećih objekata“ su brzo preplavile društvene mreže. Sličnih „iznenađenja“ je bilo i pre, pa se još 2020. godine pisalo o grupi Starlink satelita koja se ukazala na nebu iznad Velike Britanije, kada su zainteresovani posmatrači mogli da vide 60 mikro-prilika kako prelaze put ka konačnoj destinaciji. Svetleće tačke su se ukazivale i iznad delova Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a građani su skoro svaki put ostajali u čudu.

Evo kako je to izgledalo pre tri godine:

Broj satelita se polako uvećava – lansirano ih je već preko pet hiljada. „Neobična“ Starlink pojava je 13. februara 2023. godine mogla da se vidi kod nas. Svetlucava linija je bila vidljiva s Kopaonika, iz Šapca, ali i u susednoj Crnoj Gori. To nije prvi put, jer su 2021. slične slike snimljene i iznad Subotice. Pre nekoliko dana se sve ponovilo, a verovatno se radi o novim satelitima koje je kompanija lansirala 1. septembra.

Pročitajte i:  T-Mobile-ov novi 5G internet  

Astronomi su svetleći prizor ranije upoređivali sa „niskom bisera na crnoj pozadini“, a uprkos poetičnim momentima projekat i dalje doživljavaju kao sistem koji ugrožava posmatranje kosmosa.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,