Firefox 117 objavljen sa manjim izmenama

S obzirom na brzi ritam izdavanja, ažuriranja Firefox-a prepuna funkcija su odavno prošla.

PCPress.rs Image

Mozilla Firefox 117 je sada dostupan korisnicima širom Windows-a, macOS-a i Linux-a

I dalje dobijamo vrhunske nove funkcije, ali ih dobijamo u varijantama, raspoređenim tokom godine, umesto u jednom ažuriranju blokbastera. Zbog toga ažuriranja kao što je Firefox 117 izgledaju neuzbudljiva.

Glavna funkcija u Firefox-u 117 je nova skrivena preferencija koja omogućava korisnicima da „onemoguće Firefox tako da se kontekstni meni pojavi kada pritisnete shift+desni klik na web stranicu jer to ponekad može izazvati neželjene rezultate na određenim sajtovima”.

Očekivalo se da će lokalna funkcija prevođenja prilagođena privatnosti biti isporučena u Firefox-u 117, ali je, iz nepoznatih razloga, odložena za buduće izdanje – nadamo se da će se pojaviti u Firefox-u 118, sledećeg meseca.

Na Linux-u, Firefox 117 više ne prikazuje indikator deljenja ekrana pod Wayland-om. Mozilla kaže da ovo „nikada nije funkcionisalo tako dobro kao na drugim platformama“ i razlog da pošto većina desktop okruženja (kao što je GNOME) pokazuje sopstvene indikatore deljenja ekrana, nikome to neće nedostajati.

Pročitajte i:  Proton objavljuje native aplikaciju za Windows

Što se tiče ispravki, YouTube liste video snimaka (pretpostavljamo da misle na plejliste) se sada „ispravno pomeraju prilikom navigacije pomoću čitača ekrana“ – što je dobro čuti.

Možete (kao i uvek) da preuzmete Firefox sa zvanične Mozilla veb lokacije ili da preuzmete najnovije izdanje direktno sa Mozilla FTP-a.

Međutim, većina korisnika Linuxa trebalo bi da sačeka da njihov distro upakuje Firefox 11 i izda ga kao standardno ažuriranje softvera.

Na Ubuntu 22.04 LTS ili novijoj verziji Firefox se automatski ažurira u pozadini putem Snap-a (iako možete ukloniti Firefox Snap i instalirati Firefox kao Deb na Ubuntu).

Izvor: Omgubuntu

Facebook komentari:
PC Press Studio

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *