Grafima – sajam umetnosti štampanja

95302_misa-cugurovic_if Knjiga je ogledalo istorije čovečanstva, njegova prošlost, sadašnjost, ali i budućnost. Ona je zavet jedne generacije upućen drugoj, čovekovo pamćenje. I upravo povodom knjige će od 29. septembra do 2. oktobra na Beogradskom sajmu biti održan Međunarodni sajam grafičke i papirne industrije – „Grafima“.

Međunarodni sajam Grafima je mesto koje okuplja prvenstveno srednje i male štamparije, zatim prodavce opreme i repro materijala za male i srednje štamparije koji prate svetske trendove u grafičkoj industriji“ – priča za Vestionline Milisav Miša Čugurović, predsednik Orgnaizcaionog odbora Sajma i predsednik grupacije grafičara Privredne komore Srbije.

Ove godine održan je i najveći sajam grafičkih mašina u Evropi Ipex u Birmingenu. Kakav je trend u ovoj industriji?
– Trend je identičan kao na Grafimi – nastavlja se sa automatizacijom procesa štampe. Ofset štampa je, danas, najsavremenija i usavršena tehnologija štampe. Na ofset mašine dodaju se računari za različite namene, koji sada vode kompletnu mašinu od pripreme mašina, automatskog podešavanja formata mašina, podešavanja i pasovanja boja do personalizacije tabaka čime se postiže veća efikasnost i produktivnost. Takođe, i u doradi su prisutni računari i softveri koji ubrzavaju pripremu doradnih mašina i vode kompletnu mašinu. U velikim i srednjim štamparijama za sada ostaje neprikosnovena ofset tehnologija, dok polje malih štamparija uspešno sve više zauzimaju digitalne štamparije. Na početku za male formate su bile mašine na tonere, a za velike formate mastila i to uglavnom plotere. Sada je trend da se i na jedne i na druge dodaju specijalističke dorade. Ako štamparija radi knjige onda se uzima digitalna mašina koja u liniji i štampa i broš povezuje knjigu ili brošuru. Isto se dešava i sa mašinama koje rade na mastila (ink jet).

To znači da je tehnološki napredak ogroman?
– Ono što je bilo nezamislivo pre par godina sada je realnost. Mašine na mastila štampaju desetinama i stotinama metara hartije iz rolne i koriste se u novinskoj indrustriji. Na tržištu Srbije, do sada, bilo je uobičajeno da je štamparija ili ofset ili digitalna. Sada postaje normalno da štamparija radi i na digitalnim mašinama i na ofset mašinama. Tiraž je taj koji diktira na kojoj mašini će se posao raditi. Tiraži do 100 komada radiće se u digitalnoj štampi, u ofset štampi preko 100 komada, dok proces dorade ostaje isti i koriste se iste mašine.

95303_dsc7222_f Mnogo se govori o tome da će računari preuzeti primat knjige. Kako vi to vidite?
– Razvojem tehnologija postojalo je mišljenje da će računari zauzeti mesto grafike. Knjige se i danas u svetu i kod nas štampaju istim intezitetom. Internet, kao što se verovalo, nije postao konkurencija nego sredstvo preko koga se brže i lakše dolazi do klijenata i brže odrađuje posao. Web to print (internet pa štampa) uobičajena je stvar i u Srbiji što će biti prikazano i na predstojećoj Grafimi.

Šta će biti predstavljeno na ovogodišnjoj Grafimi?
– Sajam Grafima kao vid komunikacije sa klijentima ostaje neprevaziđen. Kao najveći sajam grafičkih proizvoda omogućava da se na jednom mestu vide vrhunski grafički proizvodi, knjige, monografije, brošure, kalendari, rokovnici, katalozi, vizit karte… Posetiocima sajma omogućeno je ne samo da opipaju ili kupe mašinu, već i da besplatno dođu do ideje kako neki grafički proizvod treba da izgleda ili kako ga proizvesti, ali i da nauče kako neki novi repromaterijal da primene u sopstvenoj proizvodnji.

Izvor: Vestionline

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,