Noć istraživača: “DNK za poneti”

DNK_za_ponetiNoć istraživača je manifestacija pokrenuta 2005. godine od strane Evropske Komisije. Poslednjeg petka u septembru, tokom noći, u svim evropskim zemljama možete sresti naučnike i bolje upoznati i razumeti njihov svet.

U Francuskom kulturnom centru u Beogradu, 24. septembra 2010. godine, prvi put u Srbiji će biti obeležena Noć istraživača. Ako budete u Knez Mihajlovoj ulici između 18 i 21 h, ne propustite druženje sa naučnicima iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koji će organizovati “Malu školu DNKlogije”. Moći ćete da čujete zanimljiva predavanja o “čarobnom sastojku života”, molekulu DNK, i da učestvujete u eksperimentu “DNK za poneti”.

Svaki učesnik će videti i kući poneti uzorak svoje DNK, a demonstraciju je osmislila Laboratorija za molekularnu hematologiju iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo. DNK se izoluje uz upotrebu potpuno neškodljivih materija koji se upotrebljavaju u svakodnevnom životu, poput soka od ananasa, tečnog sapuna i običnog alkohola…

DNK_za_poneti_2Organizatori Noći istraživača su Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i Francuski kulturni centar u Beogradu.

Pročitajte i:  Tehnologija i daleka prošlost: Kad fosil postane robot

PC Press

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,