Gramofonske ploče donose više prihoda od prodaje audio CD-ova

Prodaja gramofonskih ploča je u porastu već godinama, a prema RIAA-ovom izveštaju o prihodima za muzičku industriju za 2022. godinu, ona je prošle godine dostigla novi maksimum. Prvi put od 1987. godine, prodaja vinil albuma nadmašila je prodaju CD-ova.

PCPress.rs Image

Uz to, prihod od prodaje ploča je već neko vreme veći od prihoda koji ostvaruju CD izdanja. Vinil albumi su tokom prošle godine zaradili 1.2 milijarde dolara, dok su ukupni prihode od muzičkih CD-ova bili 483 miliona dolara. Rast prodaje gramofonskih ploča je bio toliki da je bio dovoljan da nadoknadi pad prihoda od CD-ova, pa su ukupni prihodi od fizičkih medija povećani za četiri procenta u odnosu na 2021. godinu (koji su te godine takođe bili znatno veći nego 2020. godine).

Streaming muzike i dalje čini najveći deo prihoda u muzičkoj industriji – čak 84 procenta, što je povećanje od jednog procenta u odnosu na 2021. godinu. RIAA navodi da je tokom 2022. ova industrija generisala 13.3 milijardi dolara.

Što se gramofonskih ploča tiče, uvek je bilo ljudi koji su tvrdili da muzika snimljena na njih zvuči bolje od digitalne muzike. Međutim, teško je da to može da objasni toliki porast popularnosti. Moguće je da je jedan od razloga i to što je album objavljen na ploči dovoljno velik da može da se smatra i kao umetničko delo, a postoji i nešto privlačno u baratanju sa fizičkim medijima, kao i u celom procesu puštanja ploča i menjanja strana.

Naravno, tu je i „retro“ efekat, koji postaje sve popularniji. Poznato je da digitalni fotoaparati postaju sve traženiji u mlađoj populaciji koja je odrasla na kamerama u mobilnim telefonima, oduvek postoji zajednica koja se bavi restauriranjem starih računara, konzola i sličnih stvari koje su zamenile „superiornije“ alternative.

Uostalom, i velike kompanije, kao što su Sony ili Audio Technica, prepoznale su ovaj trend, pa su u svoju ponudu (ponovo) uvrstile gramofone, doduše sa modernim dodacima, kao na primer bluetooth konektivnost. Drugim rečima, izgleda da je došlo pravo vreme da počnete, ili nastavite da prikupljate svoju kolekciju gramofonskih ploča. Po svemu sudeći, ovaj format audio zapisa doživljava renesansu i sigurno je da još dugo neće otići u zaborav.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,