BIZIT plus

Grupa novinara pokrenula sajt s telegramima „Vikiliksa“

PCPress-CableSearch.orgU četvrtak je jedan holandski novinar objavio da je pušten u rad novi pretraživač, na kojem se mogu naći svi telegrami Stejt departmenta koje je organizacija Vikiliks dosad objavila. Pretraživač po imenu CableSearch.org omogućava korisnicima da traže objavljene telegrame po ključnoj reči, izvoru, stepenu poverljivosti i datumu. Iza pomenutog pretraživača stoji Henk Van Ess, direktor VVOJ (Vereniging van Onderzoeksjournalisten), odnosno Asocijacije novinara istraživača, i koosnivač European Center of Computer Assisted Reporting (ECCAR).

CableSearch.org nastao je na inicijativu novinara istraživača udruženja eccar.org i zamenio je sličan pretraživač, rpgp.org, kojim je upravljao nemački programer poznat samo pod nadimkom „Udo“. Udo je istakao da će ovog vikenda preusmeriti sve sadržaje na CableSearch.org i onda zatvoriti svoj sajt.

Van Ess je na tviteru napisao da je CableSearch „pukao“ zbog velikog saobraćaja otkako je spomenut u Njujork tajmsu, ali da će sajt nastaviti da radi.

Inače, sajt WikiLeaks.org je oflajn od četvrtka uveče kad ga je isključio američki provajder. U petak se vikiliks prebacio na novi URL ‒ wikileaks.ch ‒ ali ga je isti provajder isključio nešto kasnije. Trenutno se vikiliksu i njegovom pomoćnom sajtu Cablegate može pristupiti preko nekoliko URL, uključujući wikileaks.nl, wikileaks.de i wikileaks.fi, kao i preko IP adrese 88.80.13.160.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari: