Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Indijska vlada je nedavno izdala saopštenje u kojem stoji da je 250 državljana ove zemlje oslobođeno iz kandži hakerske grupe iz Kambodže. Žrtve su u potrazi za poslom završile kao zatočenici koji su bili primorani da se bave cyber kriminalom.

PCPress.rs Image

U saopštenju stoji i da su žrtve verovale da je u pitanju unosan posao, ali se ispostavilo da se radi o prevari. Nakon što je nekoliko od njih uspelo da kontaktira indijsku ambasadu u Kambodži, dve zemlje su uspele da oslobode taoce.

India Today piše da u Kambodži ima bar još pet hiljada zarobljenih Indijaca koji su prisiljeni da se bave cyber kriminalom i učestvuju u kampanjama koje su hakerskim grupama donele ukupne prihode od preko 60 miliona dolara u poslednjih šest meseci. Jedan od oslobođenih kaže da se javio na običan oglas za posao, ali je po dolasku u Kambodžu prisiljen da se bavi ilegalnim radnjama. Dodaje da su živeli u užasnim uslovima.

hakovani podaci 150 miliona korisnika

Od „cyber-robova“ se tražilo da kreiraju lažne naloge na društvenim mrežama koji su služili za distribuiranje malicioznih sadržaja stanovnicima Indije. Čuvari su vodili računa da ispune dnevne zahteve, a oni koji nisu uspevali da to postignu su fizički kažnjavani.

Pročitajte i:  Indija pravi najveći park obnovljive energije

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *