Kad kosmički otpad padne na kuću

Pre nekoliko nedelja neobični objekat je pao na jednu kuću u Floridi, a misteriju njegovog porekla razrešavaju stručnjaci iz agencije NASA.

PCPress.rs Image

Predmet težak skoro jedan kilogram verovatno potiče sa Internacionalne svemirske stanice, a vlasnik kuće Alejandro Otero kaže da je probio krov i dva sprata. Sve se dogodilo 8. marta 2024. godine, a žrtava srećom nije bilo. Nešto malo pre toga je zabeleženo da je komad kosmičkog otpada ušao u Zemljinu atmosferu, pa se verovatno radi o istom predmetu.

U pitanju su odbačene baterije sa Internacionalne svemirske stanice, pa će biti vrlo lako da se utvrdi da li se radi o istom objektu. Bilo je planirano da se potrošene baterije kontrolisano vrate na Zemlju, ali je zbog više odlaganja otpad 2021. godine pušten u svemir.

Ovaj događaj još jednom pokreće pitanje kosmičkog otpada, budući da NASA ne želi da se ovakve stvari ponavljaju. Ukoliko se ispostavi da predmet potiče sa stanice, ovo će biti jedan u nizu retkih događaja u okviru kojih je neki objekat iz svemira ugrozio privatnu svojinu Zemljana. Možemo dakle da se opustimo, ali bi trebalo da imamo na umu da retki događaji nisu retki za one kojima se dogode.

Pročitajte i:  Japanska sonda na Mesecu napunila bateriju

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *