Hakeri koristili podatke o kompanijama za nelegalnu trgovinu deonicama

Nezavisna agencija SEC, regulator američkog tržišta za hartije od vrednosti, koja kontoliše osetljive podatke o kompanijama, objavila je 20. septembra da je EDGAR – sistem za elektronsko prikupljanje i analizu podataka o kompanijama – napadnut još 2016. godine, te da su informacije koje su napadači ukrali tom prilikom verovatno korišćene za nelegalnu trgovinu deonicama.

PCPress.rs Image

EDGAR  sadrži milione finansijskih izveštaja kompanija, te dokumente o spajanjima i preuzimanjima. Ovakvi podaci su s razlogom poverljivi, jer uvid u njih pre ostatka javnosti može lako da se zloupotrebi na berzi. Upravo se to i dogodilo 2016. godine – kada su napadači uspeli da dođu do određenih podataka iz ovog sistema, što im je omogućilo da trguju deonicama kompanija na osnovu poverljivih informacija. SEC je napad na svoj sistem otkrio tek prošlog meseca, te sanirao propust u softveru koji je omogućio neovlašćeni pristup podacima.

Važno je da se napomene da ovo nije prvi ovakav slučaj, te da je sistem EDGAR hakovan i 2014. i 2015. godine, a tom prilikom su hakeri takođe uspeli iz njega da izvuku podatke pre nego što se javnost sa njima upoznala.

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Izvor: cnbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,