Data centri 2024

“Hakeri” krali dopune MTS-a

20367_1034-sms_hf Marko Čečarić (28) iz Beograda i Radoš Cmiljanović (29) iz Sopota uhapšeni su juče zbog sumnje da su računarskom prevarom dolazili do dopuna za mobilne telefone Telekoma Srbija, koje su zatim prodavali, saznaje „Blic“.

Akciju su sproveli pripadnici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, SBPOK, u saradnji sa tužilaštvom nakon dobijene informacije iz Telekoma da neko sa brojeva pretplatnika fiksne telefonije kupuje maksimalne dopune za mobilni telefon od 500 dinara i zatim ih preprodaje.

Akcija je brzo sprovedena da bi šteta bila što manja, pa su uhapšeni posle ukradene 152 dopune vredne 76.000 dinara. Čečarić se tereti da je od 19. juna do 31. jula 2010. u 25 navrata, obijao i neovlašćeno pristupao telefonskim ormarićima Telekoma u kojima se nalaze priključci korisnika fiksne telefonije.

On je priključivao mobilni telefon i uspostavljao vezu sa Telekomovim računarskim servisom za dopunu kredita mobilnih telefona, i uzimao dopune. Zatim je sa istog mobilnog telefona prosleđivao dopune na telefon Cmiljanovića, koji ih je prodavao – kažu u policiji.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Prema rečima našeg izvora, Čečarić je pokušao da na saslušanju u policiji skrene istragu sa sebe i njemu je određeno zadržavanje od 48 sati, a Cmiljanović, koji je sve priznao, pušten je da se brani sa slobode. Protiv njih će biti podneta krivična prijava zbog krivičnog dela računarske prevare.

Iako su dopune uzimane u ime pretplatnika Telekoma, ova kompanija će snositi svu štetu i nikome od oštećenih neće biti uvećan račun za ukradene dopune. Čečarić je veći deo iznosa dopuna, tačnije 67.000 dinara, prosledio Cmiljanoviću.
Otkrivanje prevare je počelo tako što je u Sektoru za zaštitu od prevara Telekoma Srbija, gde se prate kretnja brojeva mobilnih telefona, primećena neuobičajena pojava. Naime, dopune uplaćene sa različitih strana išle su ka jednom novom pripejd broju. To je otkriveno već posle treće dopune. Zatim je otkriveno da su brojevi sa kojih su plaćene dopune isti oni koji pripadaju građanima koji su se žalili na nerealno uvećanja računa. U Telekomu su se tada obratili SBPOK.
Kretanje korisnika pripejd broja na koji su išle sve dopune je locirano preko baznih stanica, na području od Cvijićeve do Dalmatinske ulice u Beogradu. Konstatovano je da su sve dopune izvršene u periodu od jedan sat po ponoći do pet ujutru. Tada je otkriveno i da su obijani ormari Telekoma sa pristupom na njihovu računarsku mrežu.

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

Nije bilo moguće odmah locirati u kom je stanu bio korisnik tog broja. Međutim, operativnim radom otkriven je svedok koji je dao tačan opis lica i identifikovan je Marko Čečarić, za kojeg se ispostavilo da je višestruki povratnik. On je osuđivan već sedam puta, a poslednji put je hapšen u akciji „Morava“ zbog sumnji da je dilovao drogu – kaže izvor „Blica“.

Drugi broj mobilnog telefona na koji je Čečarić slao dopune lociran je u Sopotu.
Taj mobilni telefon se koristi kao fiksni, jer je stalno bio na istom mestu i sumnjalo se da je u prodavnici. Takođe je otkriveno da se sa njega dalje prosleđuju dopune u sitnim iznosima od 100 dinara na različite brojeve. Bilo je jasno da se radi o neovlašćenoj prodaji. Njegov vlasnik Radoš Cmiljanović otkriven je tako što su policajci sa svojim mobilnim telefonom došli do njegove menjačnice i tada su im kolege, koje su to pratile preko baznih stanica, potvrdile da je njihov telefon lociran na istom mestu gde i sporni broj – navodi izvor „Blica“.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

U cilju zaštite svojih korisnika, Telekom Srbija privremeno je obustavio ovaj servis, da bi nakon izvesnog vremena omogućio dalje korišćenje, ali u vrlo restriktivnom režimu sa maksimalnim uplatama od 100 dinara, umesto 500.

I tako je reč haker dobila još jedan smisao…

Izvor: Blic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,