Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Grupe cyber kriminalaca svoje aktivnosti sve češće organizuju kao da je u pitanju običan biznis, pa tako na primer objavljuju i oglase za posao, ali  za prodaju nelegalnih supstanci koje mogu da ih koštaju slobode.

PCPress.rs Image

Svakoj firmi su potrebni radnici, pa izgleda da isto važi i za hakerske grupe. Poslovi se reklamiraju na dark web-u, a uglavnom se traže developeri i hakeri. Obećavaju im se velike plate, ali i plaćeni odmor, bolovanje, ko zna – možda i povlastice za prevoz i naknade za topli obrok.

Bezbednosni eksperti iz kompanije Kaspersky su između marta 2020. i juna 2022. godine analizirali oko 200 hiljada oglasa na 155 dark web sajtova. Zaključili su da se dobar deo reklama odnosi na radna mesta za developere softvera (61%), a primetili su i da se „poslodavci“ takmiče u tome ko će ponuditi bolje uslove. Pobedila je grupa koja radnicima nudi do 20 hiljada mesečno, a nije objašnjeno na koji se način osigurava isplata.

Trećina oglašivača nudi stalna zaposlenja s punim radnim vremenom, a oni koji se jave na oglas moraju da prođu testove kako bi pokazali koliko su sposobni za radno mesto na koje konkurišu. Eksperti tvrde da će se sa ovim trendom nastaviti, budući da  sve više hakerskih grupa svoje akcije tretira kao bilo koji drugi posao. To znači da bi dark web i dalje mogao da bude i mesto za oglase za posao, ali to ne znači da nema rizika – jasno je da će pojedini pribeći ovom rešenju usled nedostatka posla, ali je važno da se zna da svako vrlo lako može da postane žrtva prevare i da bude uhapšen i osuđen.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Bilo je sličnih priča i ranije:

Oni koji nisu imali sreće da postanu developeri na mračnoj strani interneta mogu da diluju drogu. Dileri su se iz mračnih ulica preselili na dark web, ali ni tamo nisu bezbedni. Navodni vlasnik Incognito Marketa – dark web prodajnog mesta za prodaju nelegalnih supstanci, uhapšen je 18. maja 2024. godine u Njujorku. U izveštaju stoji da je do tog trenutka promet u ovoj „prodavnici“ bio preko 100 miliona dolara.

Vlasnik je dvadesettrogodišnji  Rui-Siang Lin — poznat i kao Ruisiang Lin, Pharoah i faro, koji je s dvoje zaposlenih upravljao „poslom“. Nakon registracije korisnici su mogli da izaberu željenu supstancu i plate u kriptovalutama. Kazna nije mala – Linu preti doživotna robija za zaveru koja uključuje trgovinu drogom, 20 godina za pranje novca i do 5 godina zbog prodaje lažnih lekova.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *