Hakeri: Napad na kamere kompanije Tesla

Jedna hakerska grupa uspela je da preuzme kontrolu nad sigurnosnim kamerama koje su instalirane u kompaniji Tesla, te Equinox, bolnicama, zatvorima i bankama širom Sjedinjenih Američkih Država.

PCPress.rs Image

Pored toga što su podelili slike napravljene pogođenim kamerama, napadači su dokazali i da mogu da kompletno preuzmu kontrolu nad bezbednosnim sistemima koje koriste Cloudflare i Tesla. Pristup bezbednosnim sistemima bio je moguć zahvaljujući tome što je grupa iskoristila super admin nalog za kompaniju Verkada koja radi sa svim pogođenim sistemima. Kompanija je najpoznatija po tome što pruža usluge kompaniji Tesla, te je snabdeva IoT bezbednosnim kamerama.

PCPress.rs Image

Nakon prvih saznanja o napadu, bezbednosni eksperti su kontaktirali kompaniju Verkada, posle čega su napadači izgubili pristup super admin nalogu. Na internetu se ubrzo pojavio haštag #OperationPanopticon koji se postavlja ispod vesti o ovim napadima, a odnosi se na koncept Panopticon kojim se opisuje dizajn zgrada u kojima oni koji u njima borave (obično zatvorenici) ne mogu da budu sigurni da li ih neko posmatra ili ne.

Pročitajte i:  Usporila dostava Tesla Cybertruck vozila

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,