BIZIT plus

Hakeri pobedili Face ID iPhone X sa maskom od 150 dolara

Kada je iPhone X predstavljen u septembru, Apple je naglasio bezbednosne prednosti Face ID-a, rekavši da je šansa jedna u milion da druga osoba otključa i da su testirali tehnologiju pomoću silikonskih maski napravljenih u Holivudskim studijima, međutim tim hakera tvrdi da je uspeo da prevari tehnologiju nakon samo nedelju dana. Kompanija koja se bavi sajber sigurnošću Bkav kaže da 3D odštampana maska koja košta samo 150 dolara je uspela da prevari Face ID softver, koji se koristi za otključavanje iPhone X, odobrava plaćanja i ulazi u aplikacije.

PCPress.rs Image

Istraživači su rekli da su dokazali da Face ID nije “efikasna mera sigurnosti”, i da je maska zahtevala detaljno skeniranje lica i bilo bi veoma teško normalnim korisnicima da urade repliku, međutim dovoljno je jednostavno za hakere da je naprave, a 3D skenere potrebne za mapiranje lica osobe  je relativno lako pronaći. “Zloupotreba od strane običnih korisnika je teška, ali jednostavna za profesionalce”, rekli su iz Bkav-a. Tvrde da bi tehnika koja se koristila kako bi se prevarila Apple-ova sigurnost mogla koristiti za ciljanje političara, milijardera i izvršnih direktora. Osim otključavanja telefona, Face ID se koristi za ulaz u bankarske aplikacije i odobravanje Apple Pay-a. Bkav je napravio masku kombinacijom 3D štampanja, silikonskog nosa i štampanih slika očiju. Video objavljen od strane kompanije pokazuje da je Face ID prevaren kada se ukloni tkanina koja pokriva masku, međutim video ne može da potvrdi da tehnika radi, jer se ne prolazi kroz ceo proces postavljanja.

Pročitajte i:  Hakeri iz Kambodže držali u zarobljeništvu 250 ljudi

Face ID se razlikuje od tehnika prepoznavanja slika koja se koristi u mnogim drugim elektronskim uređajima i koja se lako da prevariti samo fotografijama. IPhone X koristi tehniku koja se zove dot projekcija, koja usmerava snopove infracrvene svetlosti na lice korisnika kako bi kreirala 3D sliku i koristila veštačku inteligenciju kako bi “naučila” lice osobe. Apple je koristio senzor za otiske prstiju ugrađen u home dugme za sigurnost iPhone-a nekoliko godina, ali je uklonio to dugme kod iPhone X kako bi napravio prostor za veći ekran, što je dovelo do razvoja Face ID-a.

Izvor: Telegraph

Facebook komentari: