Hakeri ukrali podatke s vojnog sajta

PCPress.rs ImageHakeri su upali na dobro čuvan sajt DefenseNews koji objavljuje vesti o američkim i međunarodnim vojnim vestima i ukrali imena i mejl adrese pretplatnika. Među pretplatnicima se nalaze aktivna i penzionisana vojna lica kao i kompanije angažovane na bezbednosti kako u Americi tako i u svetu.

„Otkrili smo da su napadači stekli neovlašćen pristup fajlovima s podacima o našim korisnicima“, rekli su iz Gannett Government Media, dela medijskog lanca koji, pored DefenseNews, drži sajtove Military Times i Federal Times, kao i nekoliko specijalizovanih časopisa od Army Times do Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Journal. Dalje navode da kompromitovani podaci sadrže imena, mejl adrese, lozinke i trenutni status u vojsci.

Jedan stručnjak za bezbednost istakao je kako ukradeni podaci mogu savršeno poslužiti za spear-phishing, napade na pojedince unutar određenih organizacija slanjem veoma uverljivih mejlova koji imaju umetnute linkove ili fajlove u prilogu koji preusmeravaju na maliciozne sajtove ili ubacuju malware direktno na žrtvin kompjuter kako bi dobili više informacija ili veći pristup zaštićenoj mreži. Takvi napadi zaslužni su za nekoliko nedavnih napada kao što je onaj na Međunarodni monetarni fond.

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

S ukradenim informacijama, napadači bi mogli da sastave veoma uverljive poruke žrtvama. Gannett Government Media je mejlom obavestio pretplatnike da budu veoma obazrivi ako prime neobične mejlove i da ne otvaraju linkove ili priloge. Međutim, postoji opasnost od dvadeset odsto, što znači da će čak jedan od petoro pretplatnika verovatno popustiti znatiželji.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,