Hakerski napad na vladu Ukrajine

Zvaničnici kažu da to nije bilo uticaja na lične podatke i da je većina usluga vraćena.

PCPress.rs Image

“Plašite se i očekujte najgore”

Hakeri su pogodili oko 70 internet stranica ukrajinske vlade. U poruci na ukrajinskom, ruskom i poljskom jeziku na sajtu ministarstva spoljnih poslova zemlje je navodno pisalo: „Ukrajinci! Svi vaši lični podaci su postavljeni na javnu mrežu. Svi podaci na računaru su uništeni, nemoguće ih je vratiti.“

Stranica se pominje „istorijska zemlja“ i sadrži precrtane verzije karte i zastave Ukrajine. “Sve informacije o vama su postale javne, plašite se i čekajte najgore. Ovo je za vas za vašu prošlost, sadašnjost i budućnost”, navodi se u poruci.

Zajedno sa sajtom ministarstva spoljnih poslova, na meti su navodno bili i državna služba za vanredne situacije, državni trezor i ministarstva prosvete, spoljnih poslova, sporta, energetike, agrarne politike i životne sredine.

Međutim, ukrajinska bezbednosna služba je u izjavi za CNN rekla da taj napad nije uticao na lične podatke. Napominje da je većina usluga obnovljena.

Prema ukrajinskom ministarstvu informisanja, prve indicije ukazuju na to da je napad izvela Ruska Federacija. „Ovo nije prvi, pa čak ni drugi put da su ukrajinski internet resursi napadnuti od početka ruske vojne agresije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Ministarstvo kulture i informacione politike sugerisalo je da su upućivanja na ukrajinske ultranacionalističke grupe u poruci pokušaj hakera da prikriju „ruski otisak”.

Ministarstvo je dodalo da je „očigledno da je to namerno urađeno da bi se bacila senka na hakerski napad na Poljsku. „Rusija i njeni zastupnici već duže vreme rade na stvaranju svađe između dve prijateljske susedne zemlje“.

Hakerski napad iz Rusije?

Hakeri za koje se veruje da potiču iz Rusije poslednjih godina su gađali i druge delove ukrajinske infrastrukture. Napad 2015.godine je uništio delove električne mreže. Od tada, Rusija je takođe okrivljena za napade na ukrajinsko snabdevanje oružjem i kijevski aerodrom.

Sajber napad NotPetya, za koji su SAD optužile ruske hakere 2020. godine, uticao je na ukrajinsku vladu i bankarski sistem, državnog distributera električne energije i aerodrom, kao i entitete u Rusiji i SAD.

Najnoviji napad se dogodio kada je Rusija mobilisala 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom. Zapadni saveznici strahuju da će Rusija ponovo napasti Ukrajinu, nakon aneksije Krima 2014.godine.

Pročitajte i:  Orano razmatra novo postrojenje za obogaćivanje uranijuma

Pokušaji SAD, NATO-a i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju da deeskaliraju situaciju u razgovorima sa Rusijom ove nedelje nisu se pokazali uspešnim. Glavni ruski izaslanik rekao je da su razgovori zašli u ćorsokak.

Iako je Rusija negirala planove za napad na Ukrajinu, rekla je da bi mogla preduzeti mere ako njeni zahtevi ne budu ispunjeni. Tu spada i uverenje da Ukrajina i Gruzija neće ući u NATO.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, osudio je sajber napad na Ukrajinu. On je rekao da NATO već godinama radi sa zemljom na jačanju njene sajber odbrane i da će dve strane narednih dana potpisati sporazum o poboljšanoj sajber saradnji. Kao deo toga, zemlja će dobiti pristup NATO-ovoj platformi za razmenu informacija o zlonamernom softveru

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,