Hibridni automobili jeftiniji za 1000€

toyota_hibridno_vozilo Građani Srbije uskoro će u auto-salonima moći da kupe automobile na hibridni pogon za 1.000 EUR manje nego do sada. Ekološki automobili trebalo bi da pojeftine usled odluke države da subvencioniše njihovu kupovinu kako bi smanjila zagađenje životne sredine.
”Subvencija za svako prodato vozilo na hibridni pogon biće u iznosu od 100.000 dinara, odnosno 1.000 EUR. Auto kuće mogu to da ostvare u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine” – kaže Nikola Orlović, pomoćnik direktora za pravne poslove u Fondu.
Uslov je da korisnici bespovratnih sredstava budu auto-kuće koje su kod Agencije za privredne registre prijavljene za obavljanje ove delatnosti.
Iako su svesni da su zbog relativno visoke cene za naše uslove, hibridni automobili još uvek nedostupni za džep prosečnog građanina (cena modela koji se najčešće mogu naći u prodaji su od 17.000 do 20.000 evra), ovo je, kažu u Fondu, prvi korak da se ljubitelji četvorotočkaša okrenu kupovini bezbednijih, komfornijih za vožnju i, svakako, kvalitetnijih automobila.
Prema poslednjem pregledu stanja životne sredine u Srbiji, koji je sačinila Evropska komisija Ujedinjenih nacija, u Srbiji je trenutno 2,4 miliona vozila, ili oko 250 vozila na 1.000 stanovnika, ali se očekuje da se ovaj odnos udvostruči u narednih nekoliko godina! Istovremeno, drumski saobraćaj je i najveći izvor zagađenja u gradovima.
Vozni park Srbije je star i ima veliki broj ranije uvezenih polovnih automobila. Čak 90% automobila je staro preko deset godina, a jedna trećina preko – 15 godina!
Auto-kuće koje sklope ugovor sa Fondom za zaštitu životne sredine moraju na vidnom mestu da istaknu nalepnicu (na vozilu) ili oglase u katalogu, auto-salonu, reklami da se automobil na hibridni pogon prodaje uz subvenciju države od 100.000 dinara.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Izvor: eKapija

Facebook komentari: