Odluka Ratela – hoće li Telenor postati novi operater fiksne telefonije?

AA009679 Predstvnici kompanija "Telekom Srbije" i "Telenor" izjavili su da očekuju da će Republička agencija za telekomunikacije (Ratel) u što kraćem roku doneti odluku o uslovima korišćena "Telekomove" infrastrukture za fiksnu telefoniju.

Direktor korporativnih poslova "Telenora" Goran Vasić kazao je na konferenciji o razvoju telekomunikacionih tehnologije da je ta kompanija pregovarala sa "Telekomom Srbije", ali da nije postignut dogovor, nakon čega su se obratili Ratelu, kao regulatornom telu.

– Očekujemo da će Ratel doneti odluku u što kraćem roku i da će se tokom donošenja odluke voditi evropskom praksom – kazao je Vasić.

On je naveo da će "Telenor" biti u mogućnosti da pruža usluge fiksne telefonije u predviđenom roku, 12 meseci od dobijanja licence, ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.

Jedan od tih uslova, kako je rekao Vasić, jeste pristup infrastrukturi "Telekoma Srbije" po tržišnim uslovima.

Direktor "Telekoma Srbije" za komercijalne poslove Vladimir Lučić kazao je da "Telekom" želi da konkurencija koristi njihovu infrastrukturu i da očekuje što brže rešenje tog problema.

On je rekao da bi pri donošnju odluke trebalo poštovati to što je izgradnja infrastrukture skupa, ali i komplikovana zbog različitih dozvola.

Lučić je naveo da "Telekom Srbije" svake godine ulaže dva puta više u fiknsnu nego u mobilnu telefoniju.

– Ponuda "Telekoma" zasniva se na evropskoj praksi i ne tražimo bolje uslove za zajedničko korišćene infrastrukture nego što su primeri u okruženju – kazao je Lučić.

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović rekao je da je zakonski rok da Ratel donese odluku 60 dana od dostavljanja dokumentacije da kompanije nisu postigle dogovor o zajedničkom korišćenju mreže.

Radunović je kazao da je Ratel tu dokumentaciju dobio prošle sedmice, ali je izrazio očekivanje da će odluka biti doneta "pre isteka zakonskog roka od dva meseca".

Izvor: eKapija

Facebook komentari: