BIZIT plus

Hoće li safir zameniti Gorilla staklo?

Vaš sledeći smartfon ili tablet mogao bi imati ekran izrađen od safira, prenosi CNN.

Photo: abider/Flickr
Photo: abider/Flickr

Radi se o veštačkom safiru, materjalu koji je poznat kao (skoro) neuništiva zamena za staklo i kao takav se koristi na nekim vojnim vozilima, a koji bi sada mogao biti korišćen i za ekrane mobilnih uređaja.

Prema izveštaju MIT-a, ekran smartfona izrađen od safira se ne bi polomio ukoliko bi pao na zemlju i ne bi mogao biti ogreban čak ni ključem.

Trenutno, Apple koristi safir za zaštitu objektiva kamere na iPhoneu 5, a pojedini analitičari smatraju da će proizvođači krenuti uskoro sa testiranjem i možda lansirati smartfon sa ekranom od safira već ove godine, piše CNN.

Jedna od prepreka mogla bi biti cena, jer je ekran izrađen od ovog materjala košta 30 dolara, čak šest puta više od onog prekrivenog Gorilla staklom.

Portparola kompanije Corning, koja stoji iza Gorilla Glassa, kaže da ih informacije o potencijalnoj zameni safirom ne brinu previše. On dodaje da je prednost Gorilla stakla to što se može savijati, a da ne izgubi na svojoj snazi, ali i najavljuje da će novi proizvod, Gorilla Glass 3, biti dvostruko jači od prethodne verzije.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Svi Motorola telefoni u 2024. godini imaće Corning Gorilla Glass

1 thoughts on “Hoće li safir zameniti Gorilla staklo?

Comments are closed.