Hoće li se svet blokčejna urušiti dok američke banke padaju poput domina?

Od Silvergate-a do Signature-a, kako će krah ovih banaka uticati na blokčejn i kriptovalute? Da li nam je ovo zadnja? Saznajte ovde.

PCPress.rs Image

Hoće li se svet blokčejna urušiti dok američke banke padaju poput domina?

Dok američke banke padaju jedna za drugom, ceo svet zabrinuto posmatra situaciju. Posledice kolapsa banaka kao što su Silvergejt, SVB i Signature će biti dugosežne. Veliki deo sveta je već osetio udar i maltene svi mi u kripto/blokčejn zajednici osećamo nesigurnost prema budućnosti njenih projekata.

Koliko, nas u blokčejnu i kriptu, treba da mori ova navodna kriza bankarstva? Kako će ona uticati na Web3? Naći ćete odgovore na ova i druga pitanja upravo ovde.

Zašto ovaj krah ugrožava blokčejn?

Blokčejn projekti su u posebno nepovoljnom položaju zbog gorepomenutog raspada. I Silvergate i Signature su poslovale sa kripto biznisima i startapovima. Štaviše, bile su među najvećim takvim bankama u SAD. Sarađivale su sa klijentima kao što su Gemini, Coinbase i Kraken.

Mimo toga, SVB je izdavao zajmove mnogim startapovima (delimično) u kripto svetu. Pored toga su Circle i Blockfi odložile 3,3 milijarde dolara i 227 miliona dolara u ovoj banci. Zatvaranje SVB-a je maltene pokosilo startap industriju; startapovi će se godinama mučiti u potrazi za investacijama.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Zbog ovih dodirnih tačaka sa kriptom, bilo je lako okriviti kriptovalute za trenutnu situaciju. Imajući u vidu i da su Silvergate i Signature poslovale sa obrukanim FTX-om, takav utisak je maltene na izvol’te.

I tako je javnost okrivila kripto, a i blokčejn preduzeća su pala pod nišan. Kriptu je sada pristup razmeni sa fiat valutama još manje dostupan, a usvajanje blokčejna će se verovatno unazaditi zbog nametnute reputacije. Investitori će izbegavati i kripto i blokčejn projekte, što će takvim startapovima još više otežati rast.

PCPress.rs Image

Okrivite stari poredak, a ne DeFi

Svakome ko se dalje bavi ovom temom postaje sve jasnije da je kolaps ovih banaka posledica lošeg menadžmenta rizika od strane tradicionalnih finansijskih institucija, kao i panike među njihovim klijentima. Loši, netransparentni poslovni postupci rukovodilaca širom finansijskog sektora doveli su do pada prve domine.

Što se tiče Silvergate-a, raspad FTX-a izazvao je lančanu reakciju povlačenja sredstava, uglavnom od strane kripto firmi koje sada nemaju kako da održe likvidnost tokena. Setimo se: FTX je propao zbog mešanja sredstava klijenata i nedostatka transparentnosti, a ne zbog nekih intrinzičnih opasnosti kriptovaluta.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Poput Silvergate-a, SVB je sravnilo mahnito izvlačenje novca od strane klijenata nakon što je banka pokušala da prikupi kapital i povrati gubitak od 1,8 milijardi dolara. Ovaj gubitak je nastao zbog kratkoročnih ulaganja banke u dugoročne hartije od vrednosti sa fiksnim prihodom, poput državnih obveznica SAD. Investitori su izgubili poverenje i požurili da se povuku.

Signature je preuzelo Odeljenje za finansijske usluge Njujorka u potezu prevencije još jednog odliva depozita. Sa vedrije strane, Signature-ovi deponenti će moći da povrate svoja sredstva pošto je situacija iskontrolisana pre nego što je izbio haos.

U suštini, Silvergate, SVB i Signature su pali zbog uspaničenog izvlačenja novca. Ta navala je nastala zbog bezobzirnog ulaganja tokom inflacije, izazivanja panike i nedostatka revizije i izveštavanja. Ali kripto je poslužio kao savršen krivac vladi koja je izuzetno skeptična prema istom.

PCPress.rs Image

Blokčejn i kripto će se oporaviti

Propast ovih banaka je veliki problem. Međutim, to neće trajno uticati na blokčejn i kriptovalute. Blokčejn projekti sa jasnom upotrebom i vrednošću će i dalje moći da sakupe potreban kapital. Put do pomenutog kapitala postao je teži, ali fokus na konkretnu korist proizvoda ćevoditi projekte ka uspehu.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Zagovornici kriptovaluta su primetili kako nedavni događaji zapravo pokazuju potrebu za kriptovalutama. Dok se tradicionalne banke bore sa inflacijom i likvidnošću, mreža Bitkoina neprekidno raste, hladan kao špricer uprkos buri finansijskog sveta. Štaviše, vrednost mu je poskočila nakon što su gorepomenute banke počele da padaju.

Kako vreme bude prolazilo i sve više informacija izlazilo na videlo, poverenje u kripto i blokčejn će se vratiti. Može i postati jače nego ikada uz pomoć dobrog PR-a i marketinga.

Da biste videli kuda ide svet tehnologije, posetite TMRW Conference Belgrade 2023. Ovaj događaj je najveće žarište Web3 ideja—uključujući blokčejn, veštačka inteligencija, metaverzum, kripto i još mnogo toga— na svetu. 

PCPress.rs Image

Slušajte relevantne, eminentne stručnjake i njihove neverovatne ideje, upijajte znanje iz dubokih diskusija vičnih umova, učestvujte u radionicama, delite svoja mišljenja i doprinesite ovoj jedinstvenoj konvenciji.

Zaiteresovani koji se prijave uz kod PCPRESS ostvaruju 15% popusta na kupovinu ulaznice!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,