Holivudski studiji u borbi protiv kineske piraterije

PCPress.rs ImageVeliki broj holivudskih filmova može se gledati onlajn u Kini i to toliko jeftino da odvraća korisnike od kupovine piratskih diskova. Nedavno je Youku, najveći sajt za gledanje filmova u Kini, omogućio izuzetno jeftino gledanje hita Inception. Iz kompanije Youku je potvrđeno da su potpisali ugovor sa studijom Warner Bros za prikazivanje tog filma, koji se može pogledati u okviru paketa Youku Premium. To je samo jedan primer kako holivudski studiji daju licence za prikazivanje filmova kineskim sajtovima ne bi li zaustavili pirateriju.

Piratski diskovi s holivudskim filmovima u Kini koštaju najmanje jedan dolar. A pretplatnici na paket Youku Premium mogu pogledati novi film u visokoj rezoluciji za 0, 75 dolara. Ili se mogu pretplatiti na mesečni paket koji košta tri dolara i pruža veći izbor filmova svakog meseca.

Ali i pored niskih cena, legalne kopije holivudskih filmova i dalje vode borbu s piratskim. Brojni kineski državljani besplatno skidaju filmove s interneta. Ipak broj onlajn izvora s piratskim kopijama počinje da se smanjuje. Sajtovi poput Youku-a uklanjaju ilegalno daunlodovane kopije popularnih filmova kako bi izbegli sudske tužbe.

Pročitajte i:  Kina teži tehnološkoj nezavisnosti i otvara vrata stranim investitorima

Nažalost, broj ljudi koji su voljni da plate gledanje filmova i dalje je mali, te prihod od pretplate jedva pokriva troškove kompanije Youku. Ali njihov portparol poručuje kako će uskoro obogatiti zbirku holivudskih filmova kao i obrazovnih filmova o korišćenju raznog softvera. Započeli su pregovore i s drugim velikim holivudskim studijima kako bi obogatili ponudu i uspešnije zaratili protiv piraterije.

Izvor: IT News

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,