Honda i LG otvaraju fabriku baterija u Ohaju

Jedna od ključnih komponenti za proizvodnju električnih automobila su baterije, a kako se one uglavnom uvoze u SAD, carine i njihov transport značajno podižu cenu električnih vozila. Zato se proizvođači trude da izbegnu te dodatne troškove, ali i da ubrzaju proizvodnju, tako što planiraju ili već uveliko rade na otvaranju fabrika baterija na tlu SAD-a.

honda

Kompanije Honda i LG Energy Solution ušle su u partnerstvo s ciljem da otvore fabriku baterija u Ohaju. Ukoliko dobiju dozvolu za njenu izgradnju, investicija u ovu fabriku iznosiće oko 3.5 milijardi dolara. Početak izgradnje očekuje se tokom 2023. godine, a plan je da fabrika bude završena do kraja 2024. godine. Proizvodni kapaciteti fabrike iznosiće 40 GWh na godišnjem nivou, a u njoj će biti zaposleno oko 2.200 radnika.

Baterije koje se ovde proizvedu biće upotrebljene za ugradnju u automobile zasnovane na novoj Honda e:Architecture platformi. A prvi modeli iz ove serije prodavaće se u SAD-u od 2026. godine, a kompletna proizvodnja će biti u toj državi.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,