BIZIT plus

Honda startuje sa proizvodnjom automobila na hidrogenski pogon u SAD-u do 2024. godine

Honda je u proces proizvodnje uključila automobile sa vodoničnim gorivnim ćelijama, i to za sada samo u SAD-u. Proizvođač automobila je otkrio da će započeti američku proizvodnju vozila na gorive ćelije 2024. Prvi model će biti plug-in hibrid baziran na CR-V trenutne generacije.

Honda startuje sa proizvodnjom automobila na hidrogenski pogon u SAD-u do 2024. godine

Automobili na vodonik i dalje nisu popularni u SAD-u

Teoretski ćete imati čistu električnu vožnju za svakodnevna putovanja, ali ćete i dalje imati nultu emisiju štetnih gasova za duže vožnje od grada do grada. Više detalja o CR-V sa pogonom na vodonik biće otkriveno blizu njegovog lansiranja 2024. godine. Postojeći CR-V dostupan je kao konvencionalni hibrid sa gasnim motorom i bez plug-in funkcije.

Novi model je deo veće Hondine strategije da potpuno izbaci vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2040. koristeći kombinovanje čistih električnih vozila i automobila na gorivne ćelije. Pored vodoničnog CR-V, Amerikanci mogu očekivati i potpuno električni Prologue SUV 2024. Honda planira da postigne nultu emisiju ugljenika do 2050.

Neizvesno je da li postoji tržište za SUV na gorivne ćelije. Automobili na vodonik nisu stekli veliku popularnost u SAD- u poređenju sa potpuno električnim vozilima, delimično zbog visokih cena i nedostatka benzinskih stanica. Honda je odbacila Clarity sedan baziran na gorivnim ćelijama 2021. godine, navodno kao odgovor na slabu potražnju.

Pročitajte i:  Lucid Motors prikupio još milijardu dolara

Izvor: Engadget

Facebook komentari: