BIZIT plus

Horor izlet u virtuelnu realnost

Prošlog meseca izašla je prva blokbaster igra sa podrškom za Sonijevu VR tehnologiju – u pitanju je sedmo izdanje čuvene sage Resident Evil pod nazivom “Biohazard”. Ovaj horor naslov možete igrati standardno džojstikom i sa slušalicama na glavi, ali igranje dobija potpuno novu dimenziju sa VR setom. I dok u teoriji ovaj koncept deluje sjajno, pitanje je koliko je u praksi izvodljivo snalaziti se u virtuelnim svetovima na ovaj način.

PCPress.rs Image

Srećnici koji poseduju kompletan VR set PlayStation četvorke imaju već sada prilike da u potpunosti oprobaju iskustvo prelaženja igre na ovakav način. Sudeći po prvim utiscima, Resident Evil 7 u virtuelnoj realnosti jeste još strašnije iskustvo od tradicionalnog načina igranja, predstavljajući pravu poslasticu za ljubitelje horora.

Ono što se odmah može primetiti jeste da igra i preko VR kacige izgleda zastrašujuće ubedljivo, kao i na ekranu televizora. Iako su neki korisnici prijavili da okruženje deluje malo “mutnije” u odnosu na standardni režim, mračni hodnici kuće Bejkerovih i dalje prožimaju jezu samo kada se prolazi kroz njih. Vrhunac straha u kojem srce samo što ne iskoči događa se prilikom susreta sa različitim spodobama u toku igre. Ako je Resident Evil 7 sam po sebi jedna od nastrašnijih igara decenije, iskustvo u virtuelnoj realnosti je sve to puta dva.

Pročitajte i:  Helldivers 2 - Steam igrači i PSN nalog 

PCPress.rs ImageSve u svemu, prema dosadašnjim utiscima igrača, Resident Evil 7 apsolutno je igriv i funkcionalan u VR varijanti. Ipak, mnogi igrači prijavili su da je vrlo neprijatno igranje na duže staze na ovakav način, s obzirom na to da može doći do mučnine usred težeg upravljanja kamerom i umaranja očiju. Kao prvi značajan eksperiment kombinacije virtuelne realnosti i video – igara, ovo je svakako više nego dobar početak.

Uroš Petrović

Facebook komentari: