HP greškom „brikovao“ sopstvene štampače

Nedavni firmware napravljen za nekoliko modela HP OfficeJet printera, učinio ih je neupotrebljivim. HP-ov forum za podršku trenutno je prepunjen žalbama korisnika čiji štampači više ne mogu da se koriste. Svi su oni dobili „plavi ekran smrti“, na kome je samo ispisan kod greške – „83C0000B“. Problem je navodno počeo da se pojavljuje 8. maja a pogodio je sve modele OfficeJet 902X štampača.

PCPress.rs Image

U ovom trenutku još uvek nije poznato šta je tačno dovelo do „brikovanja“ HP printera. Spekuliše se da bi uzrok mogao da bude HP Dynamic Security. Ovaj sistem HP upotrebljava da blokira svoje štampače da koriste ink-jet kertridže drugih proizvođača.

HP-ov korisnički servis je potvrdio da je problem nastao zbog greške u firmware-u. U svom saopštenju, koje je objavljeno 16. maja, HP je naveo da je samo mali, limitiran broj štampača pogođen ovim problemom, ali se na njihovom sajtu mogu videti prigovori korisnika iz SAD-a, Australije, Francuske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Poljske…

Pročitajte i:  HP optužen za monopol, zbog blokiranja upotrebe kertridža drugih proizvođača

Kao odgovor na njihove „vapaje“ HP je odgovarao da će problem biti rešen do kraja meseca, ali do trenutka pisanja ovog teksta nije dat tačan datum. A sve to vreme, korisnici nisu u mogućnosti da koriste svoje štampače. Po svemu sudeći, kompanija još uvek nema rešenje kako da ove štampače dovede u radno stanje. A u međuvremenu, ljuti kupci najavljuju da će svoje štampače vratiti i tražiti povraćaj novca.

Za sada, kao preventivu, HP predlaže korisnicima OficeJet 902X modela štampača da ih, ukoliko oni još uvek rade, diskonektuju sa mreže, kako bi se izbeglo instaliranje neispravnog firmware-a.

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,