HP sa novim firmverom blokira neautorizovane zamenske kertridže

HP-ova Dynamic Security opcija već je pravila „probleme“ korisnicima, ali sada je njena upotreba podignuta na viši nivo. Naime, novi HP firmver blokira upotrebu neautorizovanih ink kertridža drugih proizvođača, što će mnoge korisnike da dovede u nezgodnu situaciju.

PCPress.rs Image

Štampači koji imaju ugrađenu Dynamic security funkciju, predviđeni su da rade samo sa novim, ili recikliranim HP čipovima. Oni upotrebljavaju dinamičke bezbednosne mere kako bi blokirali kertridže koji nemaju originalne HP čipove. I do sada su takvi štampači prepoznavali da nisu u pitanju originalni HP kertridži, ali su korisnici mogli da ih upotrebljavaju. Nakon instalacije novog firmvera, to više neće biti dozvoljeno i takvi proizvodi će biti blokirani.

Ukoliko je instaliran novi firmver za HP štampače, za sada ne postoji način da se zaobiđe ova zabrana. Drugim rečima, za takve štampače će morati da se kupuju isključivo originalni kertridži sa mastilom. Trenutno je jedino rešenje da se izbegne instaliranje novog firmvera. Inače, stariji štampači, proizvedeni pre decembra 2016. godine, neće imati ovaj problem, pošto se novi firmver ne odnosi na njih.

Pročitajte i:  HP pokreće pretplatnički servis za iznajmljivanje printera

S obzirom da se zna da proizvođači prodaju štampače praktično bez zarade, a da to nadoknađuju sa (pre)skupim kertridžima, ovakav potez HP-a može da bude mač sa dve oštrice. Kompanija očigledno očekuje da će na ovaj način povećati profit, terajući korisnike da kupuju originalne kertridže, koji su po pravilu znatno skuplji od alternativnih. Ali sa druge strane, može da se desi i da se korisnici odluče da zamene postojeće HP štampače sa nekim drugim brendom, koji nije toliko isključiv po pitanju uporebe alternativnih kertridža.

Izvor: XDA Developers

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,