Ikotek

HTC šalje VR naočare na MSS kako bi razveselio usamljene astronaute

To je zapravo deo kontinuiranih napora za poboljšanje mentalnog zdravlja tokom dugih svemirskih misija astronauta.

PCPress.rs Image

VIVE Focus 3 naočare

Bilo da je reč o obilasku Međunarodne svemirske stanice (MSS) ili o borbi sa Dart Vejderom, većina zaljubljenika u virtuelnu stvarnost (VR) želi da napusti ovu planetu i otisne se u beskrajni svemir. Međutim, HTC želi da astronautima pruži dodatne aktivnosti i sadržaj kako bi im olakšao usamljenost tokom njihovih misija u svemiru.

Kompanija je sklopila partnerstvo sa XRHealth-om i inženjerskom firmom Nord Space kako bi poslala HTC VIVE Focus 3 naočare na MSS. To je deo kontinuiranih napora za poboljšanje mentalnog zdravlja astronauta tokom dugog boravka na MSS. U ovim naočarima se nalazi unapred instaliran jedinstveni softver. Softver je specifično dizajniran da zadovolji potrebe mentalnog zdravlja svemirskih putnika. Naočare neće služiti samo za igranje igrica tokom slobodnog vremena.

Ove naočare imaju novu tehnologiju praćenja kamere koja je posebno razvijena i prilagođena za rad u mikrogravitaciji. Navodno, uključeni su senzori za praćenje očiju kako bi bolje procenili mentalno zdravstveno stanje astronauta. Ovi senzori su upareni sa softverom namenjenim “održavanju mentalnog zdravlja astronauta dok su u orbiti”. Naočare su takođe optimizovane kako bi stabilizovale poravnanje i time smanjile šanse za bolest kretanja.

Pročitajte i:  Naučnici su možda pronašli rešenje za problem gljivica na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Danski astronaut Andreas Mogensen će biti prvi član posade MSS koji će koristiti VR naočare za preventivno očuvanje mentalnog zdravlja tokom svoje šestomesečne misije kao komandant svemirske stanice. HTC napominje da astronauti često provode “mesece i godine” izolovani u svemiru.

Mogensen i njegovi kolege astronauti koristiće ove naočare kako bi komunicirali sa porodicom tokom svog boravka u svemiru.

Internet je nekada bio veoma spor na MSS

Internet je nekada bio veoma spor na MSS sa brzinama koje su bile slične brzinama dial-up internet konekcije koja se koristila 1995. godine. Međutim, nedavna unapređenja su povećala brzine interneta na stanici na oko 600 megabita u sekundi. Za poređenje, prosečna brzina preuzimanja u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi oko 135 Mbps. MSS internet veza mogla bi da omogući čak i najzahtevnije VR aplikacije.

Ove unapređene Vive Focus 3 naočare uskoro stižu na svemirsku stanicu, iako još uvek nije naveden tačan datuma. Važno je napomenuti da je bilo potrebno mnogo inženjerskih podviga da bi se ove naočare uopšte koristile u mikrogravitaciji, budući da mnogi aspekti VR naočara zavise od normalne gravitacije na Zemlji.

Pročitajte i:  Naučnici su možda pronašli rešenje za problem gljivica na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *