Huawei planira da zarađuje licenciranjem 5G patenata

S obzirom da se prihodi od prodaje telefona i infrastrukture drastično smanjuju usled američkih sankcija, Huawei je izgleda našao nov način za zaradu. Naime, ovaj kineski telekomunikacioni gigant planira da monetizuje svoje patente iz oblasti 5G tehnologija. Kompanija će u narednom periodu mnogo agresivnije nastupiti na tom tržištu, a licence za svoje patente će ponuditi po mnogo prihvatljivijoj ceni od konkurencije.

Huawei 5g

Pominje se da će recimo, čitava kolekcija 5G patenata moći da se licencira po ceni od 2.5 dolara po uređaju. To je znatno niža cena nego što za licence traže Nokia ili Ericsson (7.5 dolara po uređaju). Huawei veruje da će s ovom strategijom uspeti da generiše oko 1.3 milijarde dodatnog prihoda do kraja 2021. godine.

Procenjuje se da oko 18.3 procenata Huawei-jevih 5G patenata potpada pod Standard Essential Patent kategoriju. To su kritični standardi za mrežno okruženje kao što su 5G i LTE. U mnogim slučajevima, proizvođači telefona moraju da koriste te patente da bi pristupili pomenutim mrežama. Takođe, Huawei rešenja su najkorišćenija kada je u pitanju 5G tehnologije, pa ova odluka kompanije ima smisla kao (iznuđeno) rešenje za popunjavanje „rupa“ u budžetu.

Pročitajte i:  Uskočite u prolećno raspoloženje uz poklone koje donosi AppGallery

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,