Huawei ulaže milijarde u sektor istraživanja ciljajući 5G tehnologiju

Huawei Technologies će povećati godišnju potrošnju na istraživanje i razvoj na između 15 i 20 milijardi američkih dolara, s obzirom da je u trci za globalnog lidera u 5G tehnologiji. Kompanija je ranije obećala da će investirati od 10 do 20 milijardi dolara godišnje u istraživanje i razvoj, a potrošila je 13,23 milijardi dolara 2017. godine, što je u to vreme predstavljalo 14,9% njihovog ukupnog prihoda.

Huawei će posvetiti 20-30% tog iznosa osnovnim naučnim istraživanjima, što predstavlja skok u odnosu na svoje prethodno očekivanje od 10%, saopštila je najveća kineska kompanija za telekomunikacionu opremu i proizvođač pametnih telefona. Kompanija je među najvećim svetskim ulagačima u istraživanje i razvoj. Na primer, Amazon i Alphabet najviše ulažu u istraživanje i razvoj u SAD-u, a potrošili su 22,6 milijardi dolara i 16,6 milijardi američkih dolara tokom 2017. godine, prema podacima kompanije Factset.

Oko 80.000 zaposlenih, ili 45% ukupne radne snage, angažovano je na istraživanju i razvoju, navodi Huawei na svojoj veb stranici. Huawei namerava da naplati fer i razumne stope za svoju 5G intelektualnu svojinu kako bi olakšao usvajanje nove tehnologije, za koju se očekuje da će se u velikoj meri koristiti 2020. godine. Procenjuje se da kineske kompanije na čelu sa Huawei-em poseduju oko 10% osnovnih patenata za 5G širom sveta, što je značajan skok u poređenju sa njihovim učešćem u 4G i 3G periodu.

Pročitajte i:  Huawei lansirao nove pametne uređaje u Dubaiju

Izvor: ARNnet

Facebook komentari: