Data centri 2024

Humanitarna akcija SUPer HEARoes Hear the World

Inicijator humanitarne akcije SUPer HEARoes Hear the World je Vanja Melnik, a inicijativi su se velikodušno pridružili Milica Popović i Dunja Ivezić iz Novog Sada, Nenad Maverick Popovic iz Beograda i Aleksandar Popović iz Londona.

PCPress.rs Image

Zajedno će veslati od 20-22. juna 2023. (3 dana, oko 180km) prvi put humanitarno, i u kontinuitetu od 3 dana na Dunavu, na dasci za veslanje, poznatijoj kao SUP (Stand Up Paddle) u cilju podizanja svesti o postojanju kohlearnog implanta i njegovim dobrobitima za decu i odrasle sa potpunim ili delimičnim oštećenjem sluha. Misija akcije je, pored podizanja svesti o Kohlearnom Implantu, skupljanje donacija za Udruženje OOKI (Organizacija Osoba sa Kohlearnim Implantom) koje ima za cilj, pored širenja svesti, finansijsku i emotivnu podršku roditeljima dece sa kohlearnim implantom u dugogodišnjem putovanju kroz tišinu, prilagođavanju na čujući svet i adaptaciji dece za kvalitetan i samostalan život bez ograničenja. Kohlearni implant je jedno od najvećih dostignuća 20. veka, jer može da zameni ceo čulni organ, ipak se o njemu malo zna.  

PCPress.rs Image

Šta je kohlearni implant?

Hirurški implantirana neuroproteza koja osobi oštećenog sluha obezbeđuje percepciju zvuka uz pomoć višegodišnjih terapija. Kohlearni implant ne pojačava zvukove; on pruža korisne zvučne informacije putem direktne stimulacije nervnih vlakana u kohlei i tako omogućava percepciju zvuka. Sastoji se od spoljne i unutrašnje jedinice.

  • Cena jednog implanta je 25.000 eura
  • Rehabilitacija traje godinama i košta oko 6000 eur/god
  • U Srbiji ima oko 800 implantiranih osoba
  • Prva operacija je izvedena pre 20 godina, i uprkos vremenu, o tome se malo zna

Kroz ideju kilometar zaveslaja za 1000 din u sezoni 2023. želimo da podstaknemo ljude da pomognu udruženju OOKI, ali i da motivišemo svakoga da se isproba u ovom divnom sportu.

PCPress.rs Image

Šta znači kilometar zaveslaja za 1000 dinara?

Svaki njihov kilometar veslanja, javnost može već sada da „kupi“ uplatom na račun udruženja OOKI (Organizacija Osoba sa Kohlearnim Implantom, Ugrinovački put 66, Zemun, broj računa 205-0000000530467-69) i na taj način pored toga što pomažete Udruženju, motivišete i njih da ne odustanu i da izveslaju što više kilometara.

Kako bi ova misija dobila svoj puni smisao, pozivaju kompanije da pruže finansijsku podršku u vidu sponzorstva ili donacija, koje su neophodne da zamišljena ideja postane realnost.

Veslanje će započeti kod Bezdana, utorak 20. juna 2023. Plan im je da veslaju 60km po danu, kako bi uspeli za tri dana da stignu do Ribarca kod Novog Sada u kasnim popodnevnim satima, u četvrtak 22.06.2023.

Svako ko želi da na bilo koji način pomogne, može da im piše na društvenim mrežama ili putem mejla vanjamelnik@yahoo.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,