BIZIT plus

Hyundai opremio prvi prekookeanski autonomni brod

Do sada smo mnogo vesti u medijima čuli i videli o autonomnim automobilima, pa čak i letelicama, ali niko do sada se nije usudio da taj koncept podigne na neuporedivo viši nivo – autonomne brodove. Avikus, kompanija u vlasništvu Hyundai-a objavila je da su uspeli da finalizuju prvi autonomni navigacioni sistem za velike, prekookeanske brodove.

hyundai

Prvi brod, Prism Courage, kreće se po okeanu već mesec dana (od 1. maja) i koristi Avikus AI HiNAS 2.0 sistem, koji navodi brod na putovanju dugom oko 20.000 km, između Meksika i Južne Koreje.

HiNAS 2.0 je autonomni sistem nivoa 2, koji poseduje tehnologiju sposobnu da izbegava druge brodove, ali i da se prilagođava različitim vremenskim uslovima i veličinama talasa. Ovaj sistem ne isključuje posadu u potpunosti, ali omogućava smanjenje njenog broja na brodu. Takođe, iz kompanije tvrde da se radi o ekološkom rešenju, zato što će Prism Courage biti efikasniji, jer proračuni pokazuju da će se potrošnja goriva smanjiti za sedam procenata, a emisija gasova za pet procenata.

Pročitajte i:  Hyundai Uni točak stvara prostor za EV pogon 

S obzirom da je u pitanju prvo putovanje ovog sistema, on će navoditi brod samo polovinu putanje, uglavnom na otvorenom okeanu, dok će za izlazak iz luke i pristajanje još uvek biti zadužena ljudska posada. Ako putovanje bude uspešno, HiNAS 2.0 bi mogao da bude pušten u komercijalnu upotrebu krajem ove godine. Iako on ne donosi punu autonomiju, može da utiče na smanjenje troškova i da bude rešenje za sve veći nedostatak stručnog osoblja.

Hyundai planira da ovu navigaciju spusti i na nivo manjih brodova, privatnih jahti, verovatno u prilagođenom jeftinijem izdanju. Time bi se znatno proširilo potencijalno tržište i otvorila potpuno nova industrijska grana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: