BIZIT plus

i.safe IS540.2 M540A01: Telefon spreman za teške uslove

Na ovim stranama obično testiramo male, tanke i lake telefone koji interesuju većinu korisnika. Neki korisnici ipak žele nešto drugo: robustan telefon spreman za teške terenske uslove. Njima su namenjeni i.safe MOBILE uređaji, a pred nama se našao najnoviji model M540A01 (IS540.2).

PCPress.rs Image

Svakome je danas potreban mobilni uređaj, pa i onima koji rade na terenu, po lošem vremenu, i prostorima ugroženih ekspolozivnim atmosferama (ATEX). Jasno je da takvi korisnici imaju sasvim drugačije prioritete pri izboru telefona – potrebna im je robusna naprava koja će izdržati sve izazove pred kojima se nađu, pri čemu je te izazove teško unapred predvideti. Kompanija i.safe MOBILE pravi upravo takve pametne telefone, a njihov najnoviji model je IS540.x koji je osvojio nagradu reddot za 2023 godinu u svojoj kategoriji.

To što je pri izradi akcenat stavljen na pouzdanost ne znači da su zanemarene performanse i moderna arhitektura

U bogatom pakovanju

Za razliku od većine telefona uz koje dobijate samo USB kabl, i.safe MOBILE se pobrinuo da novom vlasniku njihovog uređaja obezbedi sve što bi mu moglo biti potrebno da uspešno pokrene i koristi smartfon. Sve to je upakovano u velikoj, elegantnoj kutiji, a nešto od sadržaja će vas iznenaditi. Recimo, šrafciger. Da, u pakovanju dobijate inbus šrafciger koji će vam poslužiti da sklopite telefon, odnosno montirate bateriju kapaciteta 4400 mAh.

PCPress.rs Image

Pre montaže baterije umetnućete SIM karticu (IS540.x može da koristi i eSIM) i, ako želite, microSD karticu kapaciteta do 128 GB. Onda zašrafite poveću bateriju i telefon poprima svoj finalni oblik. Napomenimo da je sama montaža baterije pametno zamiš­ljena, pošto su šrafovi užljeb­ljeni u nju tako da vam se ne može desiti da ispadnu i zagube se. Šrafciger služi samo da ih pritegnete.

Ovo je telefon spreman za rad u prostorima koji su potencijalno ugroženi eksplozivnim atmosferama, svim vrstama prašine i drugim štetnim uticajima. Radi na temperaturama od -20 do +55 °C

U kutiji dobijate i niz drugih stvari, punjač, utičnice za njegovo povezivanje na električnu mrežu po raznim standardima, čak i uputstvo na mnogo jezika među kojima je i srpski. IS540.x može da se širi dodavanjem posebnih sertifikovanih uređaja, o čemu ćemo govoriti malo kasnije.

Pročitajte i:  Počela prodaja HONOR Magic6 Pro telefona u Srbiji

Dimenzije ulivaju poverenje

Sklopljeni telefon deluje čvrsto i impresivno. Dimenzija je većine modernih smartfona što se tiče širine i visine (180×84.9 mm) ali je debljina veća, nešto preko 20 mm. Masa je 422 grama. Kada ga uzmete u ruku izgleda neuništivo – gumeni okvir omogućava da ga čvrsto držite u svim prilikama, a otvori su pokriveni pok­lopčićima koji sprečavaju da prašina i štetne materije dođu do portova. Ekran je zaštićen Corning® Gorilla® Glass tehnologijom treće generacije.

PCPress.rs Image

Osim IP68 otpornosti na prašinu i tečnosti, IS540.x je sertifikovan po MIL-STD-810H standardu, IECEx standardima i ATEX direktivom. Za njega se dobija isprava o usaglašenosti prema Pravilniku o opremi i zaštitnim sistemima namenjenim za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama (Sl. Glasnik RS. Br. 10/2017 i 21/2020). Uz ispravu o usaglašenosti dobija se i 3A srpski znak usaglašenosti. To je telefon spreman za rad u prostorima koji su potencijalno ugroženi eksplozivnim atmosferama, svim vrstama prašine i drugim štetnim uticajima. Radi na temperaturama od -20 do +55 °C. I zaista, kada ga pogledate i uzmete u ruku videćete da se radi o pouz­danom uređaju.

Za razliku od većine telefona uz koje dobijate samo USB kabl, i.safe MOBILE se pobrinuo da novom vlasniku njihovog uređaja obezbedi sve što bi mu moglo biti potrebno da uspešno pokrene i koristi smartfon

To što je pri izradi akcenat stavljen na pouzdanost ne znači da su zanemarene performanse i moderna arhitektura. IS540.x koristi Qualcomm-ov procesor sa 8 jezgara, Adreno 643 grafički procesor i ima 8 GB RAM-a. Storage od 128 GB po potrebi možete da duplirate ugradnjom microSD kartice. Rezolucija 6-inčnog ekrana je 1080×2160 tačaka (402 ppi), rezolucija glavne kamere je 48 Mp a prednje kamere 5 Mp. Zvučnik je veoma snažan, smešten sa zadnje strane telefona tako da je kada stavite smartfon na sto zvuk prilično prigušen. Blic / lampa je veoma snažna, što može biti od koristi u nekim terenskim uslovima.

PCPress.rs Image

Android i dodaci

Operativni sistem telefona je Android 12, ali je on prilagođen primenama uređaja. Pre svega, telefon ima neobično mnogo dodatnih tastera, čije funkcije možete jednostavno podesiti tj. isprogramirati za određene aplikacije. Na gornjoj strani telefona je crveni taster koji može da ima SOS funkciju, sa leve strane osim tastera za pojačavanje i utišavanje tona i za uključivanje telefona imate još jedan masivan taster za funkciju PTT (push to talk, PTToC) a sa desne strane je još jedan taster.

PCPress.rs Image

PTT funkcija omogućava da se telefon koristi kao radio stanica, to jest dvosmerna komunikacija. Port za punjenje je dole, pokriven gumenim zaštitnikom. Pažnju odmah pobuđuje poklopčić sa desne strane pričvršćen šrafom. Kada ga odvijete vidite 16-pinski ISM interfejs za povezivanje sa sertifikovanim dodacima ovog uređaja.

PCPress.rs Image

Spisak sertifikovanih dodataka možete da nađete na sajtu proizvođača: tu su razne alternativne baterije i punjači, kućišta, stajlus, i ta lista će svakako u budućnosti rasti. Biće i softverskih proširenja, pošto i.safe MOBILE ima silver Android status kod Google-a, a uskoro će aktivirati sopstveni Play Store za aplikacije prilagođene njihovim telefonima. i.safe MOBILE daje podršku korporativnim korisnicima kroz platforme Ivanti (Mobile Iron), Google Android Enterprise i slične.

PCPress.rs Image

Sve u svemu, pred nama se našao specijalizovani uređaj koji jako dobro obavlja svoju osnovnu ulogu, ne žrtvujući pri tome performanse operativnog sistema, ekrana, niti kamere. Veliki je i robustan, ali će oni koji rade na terenu itekako ceniti tu dodatnu debljinu i masu koja će učiniti da njihov telefon izdrži sve izazove i obezbedi pouzdanu komunikaciju u svim uslovima.

Pročitajte i:  Da li je Motorola g24 power idealan budžetni telefon?

Korisna adresa: evoks.rs

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *