BIZIT plus

I Spotify koristi AI: Prevođenje podcast-a

Spotify planira da ukloni jezičke barijere, bar kad je slušanje podcast-a u pitanju. Radi se o novoj funkciji Voice Translation for podcasters (glasovno prevođenje za kreatore emisija).

PCPress.rs Image

U pitanju je pilot opcija koja je pre nekoliko dana stigla do odabranih kreatora. Koristi AI za automatsko prevođenje podcast-a na različite jezike, OpenAI tehnologiju uz pomoć koje je glas na drugom jeziku isti kao glas autora emisije. Korisnici bi trebalo da dobiju kvalitetnije iskustvo slušanja, budući da titlovanje i lepljenje drugih glasova preko autorskog obično nije na zadovoljavajućem nivou.

Problem je u tome što je AI tehnologija daleko od savršenstva, pa su greške moguće. Uprkos tome kreatori dobijaju priliku da otklone jezičke prepreke i svoj rad podele sa slušaocima iz celog sveta. U početku će se prevoditi samo odabrane emisije sa engleskog i još nekoliko jezika.

Nisu svi uzbuđeni zbog nove alatke, pa neki kreatori kažu da je ovo još jedan razlog da svoje emisije ne objavljuju na platformi Spotify. Ističu da je razlog što su velike kompanije kao što su Microsoft i Meta već stradale na ovom polju, jer nisu uspele da glasove valjano kloniraju.

Pročitajte i:  Midjourney i navodno prikupljanje podataka 

Na panelu prvog dana ovogodišnje BIZIT konferencije (8. i 9 novembar 2023. godine) će se govoriti i o veštačkoj inteligenciji. Posetite sajt kako biste saznali više.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: