IBM Cloud Object Storage: Disperzijom do maksimalne pouzdanosti i dostupnosti

IBM Cloud Object Storage (COS) je tržišno dominantno rešenje za Object Storage Solution kada se koristi kao primarni ili sekundarni sistem za masovno skladištenje podataka za AI i Big Data sisteme. Rešenje se oslanja na patentirani Dispersed Storage™ i IDA algoritam (algoritam za disperzivno raspoređivanje podataka) i dokazano je superioran u odnosu na tradicionalna rešenja za smeštanje podataka kada se koristi za potrebe AI i Big Data aplikacije.

PCPress.rs Image

IBM COS je kreiran tako da se kapaciteti lako i jednostavno skaliraju, te se može krenuti u realizaciju sistema sa svega par gigabajta prostora, a kasnije se može skalirati ka kapacitetima od nekoliko TB pa i EB. To znači da je vaša investicija zaštićena i da vaša infrastruktura može rasti uporedo s potrebama vaših projekata, bez značajnijih inicijalnih ulaganja.

IBM COS je sistem za masovno pohranjivanje podataka paralelnog dizajna koji podržava istovremeni pristup s bilo koje tačke, sa arhitekturom koja se može opisati kao any‑to‑any‑to‑any. Dizajniran tako da ne postoji nijedna komponenta koja bi predstavljala „jedinstvenu tačku otkaza“, uskih grla, arhitektura IBM COS je takva da lako ispunjava najviše zahteve dostupnosti.

IBM COS je softverski definisano rešenje, koje donosi dve stvari. Prvo, omogućava korisnicima da iskoriste svoje hardverske resurse ili da izaberu proizvođača hardvera po svom izboru kao osnovu za IBM COS. Drugo, to znači da IBM može da kreira povoljnije rešenje koje uživa punu podršku IBM‑a.

PCPress.rs Image

Posebnost IBM‑a je ta da je svaka pojedinačna hardverska konfiguracija koju podržava testirana u IBM‑u i da naš COS donosi dodatnu vrednost tako što se kreira platforma najviše moguće efikasnosti, bez obzira na to za koji se hardver korisnik odlučio. Ovim pristupom se izbegava vendor lock, što je mnogim korisnicima od velike važnosti.

Dve uloge sistema

IBM COS je prevashodno dizajniran za dve namene. Prva je da služi kao primarni sistem za skladištenje fajlova ili deljenih fajlova – kolaboracijski servisi i kao Cloud Native Object Storage. Servisi za čuvanje fajlova omogućavaju konsolidaciju, efikasnost i uštedu koju donose tradicionalni sistemi za deljenje fajlova.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Cloud Native Object Storage omogućava kompanijama ili pružaocima usluga da modernizuju svoju infrastrukturu i pripreme je za novu generaciju aplikacija. Ove aplikacije mogu biti vezane za AI, mašinsko učenje (ML), analitiku, IoT ili Big Data, kao i za smeštanje velikih video‑fajlova, zatim kolekcije video‑snimaka ili čak mogu biti deo okruženja u kome će se izvršavati aplikacije pisane za kontejnere, kao što je Red Hat OpenShift platforma.

Jedinstveno rešenje omogućava dostupnost od osam devetki (99,999999%), a pouzdanosti od čak petnaest devetki…

Druga uloga koju COS uspešno može obavljati jeste pozicija sekundarnog sistema za skladištenje podataka, što uključuje upotrebu bekap sistema za skladištenje podataka ili arhiviranje podataka, sa ciljem da se troškovi smanje, a poveća efikasnost i fleksibilnost. Korišćenje IBM COS kao sekundarnog sistema za skladištenje podataka izuzetno je jednostavno sa operativne strane zato što se korisnik onda lako fokusira na rešavanje eventualnih izazova koje ima s tradicionalnim sistemima za skladištenje podataka, dok u isto vreme poseduje mogućnost postepene modernizacije svoje IT infrastrukture IBM COS rešenjem.

IBM‑ovi inženjeri su osmislili više od 800 patenata, sve u cilju postizanja skalabilnosti i mogućnosti istovremenih pristupa klijenata bez degradacije performansi sistema, a s modelom koji je isti pružaocima usluga u cloud‑u, koji mogu pružiti „plaćaj koliko koristiš“ model.

Maksimalno bezbedno, maksimalno dostupno

Zarad postizanja što višeg stepena bezbednosti, enkripcija je podrazumevana i primenjuje se kako na podacima koji su pohranjeni, tako i na podacima koji su u transportu zaštićeni TLS protokolom. Enkripcija se odvija automatski, bilo s ključevima koje kreira sistem, bilo korisnik.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Sa sigurnosne strane posmatrano, posebno zanimljiva opcija korisnicima može biti WORM (Write Once Read Many), koji pruža dodatni nivo bezbednosti podataka. IBM COS poseduje integrisani alat za analizu u realnom vremenu – Spectrum Discover, koji omogućava brzu i jednostavnu pretragu i analizu podataka.

Jedinstveni dizajn rešenja omogućava postizanja dostupnosti od osam devetki (99,999999%), a pouzdanosti od čak petnaest devetki (99,9999999999999%), što su vrednosti koje malo koji sistem može da dostigne. Postizanje tako visoke dostupnosti omogućila je jedinstvena IBC COS arhitektura koja je prikazana na donjoj slici.

PCPress.rs Image

Svaka IBM COS instalacija mora imati barem jedan nod za upravljanje koji može biti fizički ili virtuelni server, ili pak kontejner, čija je funkcija da konfiguriše, upravlja sistemom i nadgleda ga. Sledeća obavezna komponenta sistema je Accesser nod, koji predstavlja ulaznu tačku za sve konekcije ka sistemu od strane aplikacija, a može ih biti ne manje od jednog. Na kraju imamo Slicestor nodove, kojih može biti najmanje tri, čija je funkcija skladištenje podataka. Pohranjivanje podataka teče na sledeći način: Accesser prihvata konekciju, transformiše podatke pomoću IDA algoritama i zatim tako transformisane podatke pohranjuje na Slicestor nodove. Analogno tome se vrši i dohvat podataka, gde sada Slicestor nod tražene podatke vraća Accesser nodu.

Najbolji hardver za infrastrukturna rešenja

IBM trenutno nudi drugu generaciju nodova, koja obuhvata IBM COS Manager M10, IBM COS Accesser A10, kao i tri modela IBM COS Slicestor 12, 53 i 106.

Svaki od ovih specijalizovanih servera baziran je na Intel Xeon procesorima i opremljeni su sa po barem dva 10 Gb/s SFP+ porta. Za potrebe upravljanja i nadgledanja postoji odvojeni 1 Gb/s port. Samo jedan Manager M10 nod može upravljati sa do 4500 servera unutar jedne IBM COS instalacije.

Kapaciteti se lako skaliraju, te se može krenuti sa par gigabajta prostora, a kasnije skalirati ka kapacitetima reda TB i EB

Accesser A10 nod se isporučuje sa Intel Xeon Gold procesorima koji imaju visokopropusnu arhitekturu koja je neophodna za funkcionisanje IBM COS rešenja. Accesser i Manager nodovi su standardnog 1U formata, za razliku od Slicestor nodova koji stižu u dve veličine, 3U za Slicestor 12 i 5U za Slicestor 53 i 106.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Kapaciteti koje pružaju zavise od kapaciteta diskova koji se koriste, a opcije su kapaciteti 4, 8, 12 i 16 TB te onda ukupan kapacitet može biti u slučaju Slicestor 12 modela od 48 TB do 192 TB, a za Slicestor 53 od 56 TB do 848 TB, dok je u slučaju najvećeg Slicestor 106 modela minimalni kapacitet 256 TB, a maksimalni 1696 TB.

PCPress.rs Image

IBM COS je rešenje koje svakoj kompaniji s potrebama za razvojem infrastrukture omogućava laku kontrolu troškova, brzu i jednostavnu implementaciju koja može biti deo tradicionalnih rešenja ili pak preuzeti na sebe ključnu ulogu prilikom kreiranja novih, modernih servisa, kao što su IoT, AI, ML ili aplikacija dizajniranih za pokretanje u kontejnerima. Veličina i performanse sistema se mogu skalirati u skladu s potrebama, što povlači nizak početni CAPEX i kontrolisan OPEX u toku celog investicionog ciklusa kompanije.

Autor: Danijel Zima, System Engineer Ingram Micro

Korisna adresa: rs.ingrammicro.eu

Svu neophodnu pomoć u razumevanju ovog koncepta, ali i svih drugih IBMovih proizvoda i akreditovanih obuka, možete dobiti kod ovlašćenog IBM distributera za Srbiju i region, INGRAM MICRO d.o.o. Beograd, koji svojim iskustvom i kompetencijama može dati dodatnu vrednost IT rešenjima kod vas ili vaših korisnika.

Za sva dodatna pitanja i informacije kontaktirajte nas putem mejla: ibmhardwareserbia@ingrammicro.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,