IBM i NASA se udružuju kako bi izgradili Al model za nauku o Zemlji

Model otvorenog koda će poslužiti kao osnova za buduću veštačku inteligenciju koja će pratiti krčenje šuma, useve i klimatske promene.

PCPress.rs Image

AI za brže otkriće kritičnih oblasti

NASA procenjuje da će njene naučne misije o Zemlji generisati oko četvrt miliona terabajta podataka samo u 2024.godini. Kako bi naučnici o klimi i istraživačka zajednica efikasno koristili ovu gomilu neobrađenih satelitskih podataka, IBM, HuggingFace i NASA će sarađivati na izgradnji geoprostornog modela otvorenog koda. Novi model će služiti kao osnova za novu klasu nauke o klimi i Zemlji. Novi AI sistemi će moći da prate krčenje šuma, predvide prinose useva i emisije gasova staklene bašte.

Za ovaj projekat, IBM je iskoristio svoj nedavno objavljeni model Watsonx.ai. To je osnovni temeljni model koji je koristio godinu dana podatke sa NASA-inog satelita Harmonized Landsat Sentinel-2 (HLS). Ti podaci se prikupljaju putem dva Sentinel-2 satelita Evropske svemirske agencije (ESA). Sateliti su osmišljeni za prikupljanje optičkih snimaka visoke rezolucije nad kopnenim i obalnim područjima u 13 spektralnih kanala.

Pročitajte i:  Evropski regulatori usvojili prvi sveobuhvatni propis o veštačkoj inteligenciji

Što se tiče, HuggingFace-a, kompanija će hostovati model na svojoj AI platformi otvorenog koda. Prema IBM-u, finim podešavanjem modela na „označenim mestima koja su obeležena od strane stučnjaka kao rizična za poplave i požare“, tim je uspeo da poboljša performanse modela za 15 odsto u odnosu na trenutno stanje tehnike koristeći upola manje podataka.

„Suštinska uloga tehnologije otvorenog koda je ubrzanje otkrića kritičnih oblasti kao što su klimatske promene. To nikad do sada nije bilo jasnije“, rekao je Sriram Raghavan, potpredsednik IBM-a. „Kombinovanjem IBM-ovog osnovnog modela usmerenog na stvaranje fleksibilnih sistema veštačke inteligencije za višekratnu upotrebu sa NASA-inim satelitskim podacima Zemlje i korišćenjem na AI platformi otvorenog koda, Hugging Face-a, možemo da iskoristimo moć saradnje za implementaciju bržih i efektivnijih rešenja koja će poboljšati našu planetu. ”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,