Nova Windows AI opcija snima sve što radite na računaru

Microsoft je nedavno predstavio novu AI opciju z Windows, a u pitanju je „Recall“ koja će Windows 11 korisnicima omogućiti da pretražuju ranije aktivnosti na računaru.

PCPress.rs Image

Iz samog opisa je jasno da Recall snima sve što neko radi na kompjuteru, uključujući aktivnosti na aplikacijama, video sastanke, posete web sajtovima, te sve drugo što vam padne na pamet. Iako iz kompanije tvrde da enkripcija štiti te informacije, bezbednosti eksperti su zabrinuti kada je sigurnost Windows korisnika u pitanju.

Ovakve opcije jesu korisne, jer često zaboravimo informacije koje su nam preko potrebne. Recall koristi Copilot+ PC kapacitete da pravi skrinšotove aktivnog ekrana na svakih nekoliko sekundi. Istina – zvuči strašno. Snepšotovi se doduše odmah enkriptuju i skladište na hard-disku uređaja, dakle lokalno. Recall se posle koristi za pretraživanje.

Sličnu opciju je imao i Windows 10 (Timeline), ali je ugašena 2021. godine. Recall liči i na aplikaciju Rewind koja Mac korisnicima omogućava slične stvari. Najveća razlika je što će oni koji žele Recall opciju morati da kupe neki od novih Copilot Plus računara sa Qualcomm Snapdragon X Elite čipovima. Potrebno je i dovoljno prostora za skladištenje (za skrinšotove koji se naprave u toku tri meseca potrebno je oko 25GB). Potrebno je mnogo.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Ističe se da se Recall još uvek testira i da je moguće da će se ubuduće menjati.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *