IBM kvantni računari brže završavaju zadatke

Koliko god se kvantni računari poboljšali, u nekim su situacijama daleko od toga da preuzmu uzde od konvencionalnih računara.

PCPress.rs Image

Sistemi imaju malu pomoć od konvencionalnih računara

IBM ih je možda učinio praktičnijim – pronašao je način da kombinuje novo okruženje za izvršavanje programa, Qiskit, sa ravnotežom „klasičnog“ i kvantnog računanja kako bi pružio stostruku brzinu za zadatke koji zavise od iterativnog circuit izvršenja. Računanja koja sada traju mesecima trajaće samo nekoliko sati, rekao je IBM. Qiskit sam po sebi omogućava da se više kola pokreće mnogo većom brzinom i može da skladišti kvantne programe tako da moguda ih pokreću drugi korisnici. Takođe, vrši upload programa na konvencionalni hardver koji se nalazi pored kvantnih mašina – potez je namenjen smanjenju kašnjenja između računara korisnika i kvantnog čipa.

IBM očekuje da će Qiskit objaviti negde 2021. Novi kontrolni sistemi i biblioteke u 2023. godini, pomoći će IBM-u da postigne svoj cilj pokretanja sistema sa 1.000 ili više kubita, približavajući kompaniju punoj kvantnoj nadmoći, gde tehnologija može da se nosi sa bilo kojim računarskim zadatkom. Kompanija je brzo prepoznala da je dug put. Uporedio je trenutnu kvantnu tehnologiju sa najranijim računarima – zahtevali su puno ručnog programiranja i trebalo im je mnogo vremena za izvršavanje zadataka koji sada izgledaju trivijalno. U idealnom slučaju, Qiskit i poboljšani hardver dovešće do dana kada svako može da upotrebi kvantno računanje, čak i ako je putem udaljenog mainframe-a.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,