IBM prikupljao slike sa društvenih mreža bez znanja korisnika

Kompanija IBM kritikovana je zbog toga što je prikupljala fotografije internet korisnika bez njihovog znanja i dozvole, kako bi ih iskoristila za treniranje algoritama tehnologije za prepoznavanje lica.

PCPress.rs Image

IBM je tako prikupio više od milion fotografija sa platforme Flickr, te ih iskoristio da započne istraživanja na polju tehnologije za identifikovanje lica. Korisnici nisu bili upoznati sa tim da se njihove fotografije prikupljaju za ovaj projekat, te nisu znali da su slike sa njihovih privatnih profila postale deo kolekcije fotografija koje se koriste za treniranje algoritama. Iz kompanije su izjavili da su fotografije korišćene samo u istraživačke svrhe, te da su upotrebljavane samo one za koje je postojala dozvola za preuzimanje i dalje korišćenje. Slike su potom deljene samo sa onima koji su učestvovali u istraživačkom projektu, a fotografije nisu korišćene za poboljšavanje komercijalnih tehnologija za prepoznavanje lica, već isključivo u naučne svrhe.

PCPress.rs Image

Eksperti tvrde da čak i da IBM nije prekršio ni jedan zakon ovaj projekat zabrinjava, budući da krši određene etičke standarde. Iz kompanije je obećano da će fotografije biti uklonjene iz baze podataka ukoliko korisnici to budu zahtevali, što je pomalo nezgodno, budući da baza nije otvorena za javnost, te korisnici nikako ne mogu da znaju jesu li njihove fotografije postale njen deo ili pak nisu.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,