Kina preuzima vođstvo na polju veštačke inteligencije

Kineska vlada je još u julu 2017. godine istakla kako zemlja planira da postane svetski lider na polju veštačke inteligencije do 2030. godine, ali se prema rezultatima poslednjih istraživanja do tog cilja već stiglo – deceniju pre raspoređenog roka.

PCPress.rs Image

Nova studija pokazuje da će uticajni istraživački radovi na polju AI tehnologije koji dolaze iz Kine uskoro preuzeti vođstvo od Sjedinjenih Američkih Država, koje su trenutno na prvom mestu po broju istraživačkih projekata na polju veštačke inteligencije. Naime, Kina planira da još više investira u ovo polje, te ga proširi u okviru obrazovnih institucija, te privatnih industrijskih pogona.

PCPress.rs Image

Kada je broj istraživačkih radova u pitanju, Kina je Sjedinjene Američke Države prestigla još 2006, ali kvantitet ne garantuje uvek i kvalitete, tako da je zvanično vođstvo sve do danas bilo u rakama američkih eksperata. U istraživanju je analizirano više od dva miliona istraživačkih radova iz oblasti veštačke inteligencije koji su objavljeni do kraja 2018. godine, te se ustanovilo da Kina stoji iza više od 50% radova koji su se pokazali kao najuticajniji.

Pročitajte i:  Kineska misija ponovo sletela na Mesec

Izvor: The Verge

Facebook komentari: