BIZIT plus

IBM prodaje svoj udeo u Watson Health

IBM je saopštio da će prodati imovinu zdravstvenih podataka i analitike koja se nalazi u okviru Watson Health-a privatnoj investicijskoj kompaniji Francisco Partners. Kompanija se povlači od svojih ambicija u oblasti zdravstvene zaštite jer se fokusira na izgradnju hibridnih mogućnosti računarstva u cloud-u.

IBM prodaje svoj udeo u Watson Health

IBM ulaže u svoju hibridnu platformu u cloud-u

IBM je osnovao Watson Health kao zasebnu poslovnu jedinicu 2015. godine sa ciljem da koristi podatke kako bi pomogao lekarima, istraživačima i osiguravajućim kućama da reše neke od najvećih problema zdravstvene zaštite. Kompanija je uložila u niz poslova za prikupljanje zdravstvenih podataka. Međutim, Watson Health ostvario je oko milijardu dolara godišnjeg prihoda i nema profita, pa IBM razmišlja o prodaji poslovanja.

Tehnološki prostor u zdravstvu takođe je postao sve konkurentniji. Google je 2019. godine potvrdio partnerstvo sa Ascension-om, jednim od najvećih neprofitnih zdravstvenih sistema u zemlji, za prikupljanje i analizu zdravstvenih podataka pacijenata. Prošlog aprila, Microsoft je potrošio 16 milijardi dolara za kupovinu Nuance za uparivanje sa svojim Microsoft Cloud for Healthcare poslovanjem.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

Međutim, IBM ostaje posvećen svojim drugim Watson projektima. Krajem 2020. godine, IBM je objavio da je izdvojio milijardu dolara za ulaganje u dovođenje drugih kompanija na svoju hibridnu platformu u cloud-u. Mesec dana kasnije, IBM je najavio izdvajanje četvrtine kompanije kako bi se fokusirao na cloud. Uslovi ugovora IBM-a sa Francisco Partners nisu objavljeni.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: