ERP 2024

IBM Research i Semtech tehnologija za povezivanje senzore na velikim daljinama

Kompanije IBM Research i Semtech su najavile novu tehnologiju zasnovanu na energetski efikasnim mrežama velikog dometa (LPWANs).

16516563921_86fcac4d7c_z

Tehnologija zvana LoRaWAN (Long Range wide-area networks) zasnovana je na novoj specifikaciji i protokolu za energetski efikasne mreže velikog dometa koje funkcionišu u nelicenciranom delu početka wireless spectra. Ova tehnologija može da poveže senzore na velikim daljinama, uz optimalno trajanje baterije i minimalnu infrastrukturu. To omogućava bolju  mobilnost, bezbednost, dvosmernost i lokalizaciju/ pozicioniranje, kao i niske troškove, kažu iz IBM-a.

“Internet of Things već menja naš svet – od bolje kontrole saobraćaja na autoputevima do veće energetske efikasnosti zgrada i proizvodnje, do smanjene stope kriminala na ulicama naših gradova”, kaže Torsten Kramp, Master Inventor u IBM Research. “Tehnološka unapređenja kao ovo koje predstavljamo će pomoći da se vizija značajno pomeri unapred, proširenjem dometa, obima i dugotrajnosti senzora koji čine inteligentni svet.”

Pored podrške za LPWAN tehnologiju, kompanije IBM, Semtech i druge su takođe najavile LoRa™ alijansu, novo udruženje za podršku, razvoj i standardizaciju LoRaWAN.

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Alijansa LoRa ima za cilj da kombiinuje hardver i softver zasnovan na LoRaWAN standardu za telekomunikacione i mrežne operatere, što im omogućava da ponude IoT usluge za preduzeća i potrošače.

Facebook komentari: