IBM u Q2 ostvario veći rast od očekivanog

IBM je objavio da je u drugom kvartalu ove godine ostvario bolje rezultate od očekivanih. To je njihov drugi kvartal zaredom sa rastom prodaje i sve značajnijim prihodima od cloud-a. Tehnološki gigant je ostvario prihode od 18.7 milijardi dolara (umesto očekivanih 18.3 milijarde dolara). U odnosu na prošlu godinu, ostvaren je rast od 3 procenta. Istovremeno dostignuta je i veća zarada po akciji, 2.33 dolara, umesto očekivanih 2.29 dolara.

ibm

Tome su najviše doprineli prihodi ostvareni od cloud i AI softverskih rešenja, sa 6.1 milijardom dolara prihoda i rastom od 6 procenata. Pojedinačno, najveći rast prihoda ostvaren je u cloud sferi, čak 29 procenata. Globalni tehnološki servisi ostvarili su prihode od 6.3 milijarde dolara, a globalni poslovni servisi 4.3 milijarde dolara. Prihodi koje je ostvario Red Hat povećani su za 17 procenata.

S druge strane, prihodi od servera su smanjeni za 7.3 procenta i iznose 1.7 milijardi dolara. I storage sistemi su doživeli pad od 7 procenata.

Za treći kvartal analitičari takođe predviđaju da će IBM ostvariti dobre rezultate – očekuju se prihodi od 17.64 milijarde dolara, ali i dodatno povećanje zarade po akciji (2.59 dolara).

Pročitajte i:  Microsoft i IBM objavili izvorni kod MS-DOS-a 4.00 pod „open source“ licencom

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,