PC Press Studio

ICT sporazum između Južne Koreje i Srbije

PCPress.rs ImageZa vreme posete delegacije Republike Srbije Južnoj Koreji koju predvodi premijer Srbije Mirko Cvetković, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić i Se Jong Čoi, direktor Korejske komunikacione komisije, najvišeg državnog tela Republike Koreje zaduženog za telekomunikacije, potpisali su sporazum o saradnji u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija.

Taj sporazum uspostavlja okvir buduće saradnje dve države u oblasti telekomunikacija i informacionog društva. Saradnja će se pre svega odnositi na regulativu u oblasti telekomunikacija, razvoj širokopojasnog pristupa internetu, prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i TV programa, upravljanje radio-frekvencijskim spektrom, razvoj ljudskih resursa i informacionu bezbednost.

Se Jong Čoi je naglasio da su fokus na znanje i ulaganje u obrazovanje značajno doprinela uspešnom razvoju Republike Koreje. On  se posebno osvrnuo na činjenicu da je pre 60 godina Republika Koreja, razorena i iscrpljena ratom, spadala u najsiromašnije države na svetu, ali da je sistematskim ulaganjem u obrazovanje i razvoj informaciono-komunikacionih tehnlogija uspela da postane jedna od najrazvijenijih država u svetu.

Ministarka Jasna Matić je istakla da je ovo, nakon sporazuma potpisanih sa Evropskom unijom, jedan od najvažnijih sporazuma koje je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije do sada potpisalo. Potpisivanje ovog sporazuma ima za cilj blisku saradnju dve države u oblasti telekomunikacija. Uzimajući u obzir izuzetno visok stepen razvijenosti telekomunikacija u Republici Koreji, ministarka je izrazila očekivanje da će Srbiji korejsko iskustvo biti od velike pomoći da ispuni ciljeve predstavljene u okviru strategija razvoja elektronskih komunikacija i strategija informacionog društva, a čije se usvajanje očekuje tokom jula meseca i koje će predstavljati Digitalnu agendu Republike Srbije do 2020. godine.

Pročitajte i:  Jedinstvena ponuda Yunet optičkog interneta do kraja godine

U narednih nekoliko nedelja, na osnovu potpisanog sporazuma, krenuće se u preciznije definisanje zajedničkih projekata. Na osnovu potpisanog sporazuma Republika Srbija i Republika Koreja će nastojati da unaprede saradnju između biznis sektora, istraživačkih i obrazovanih institucija, kao i vladinih tela i agencija koja se bave telekomunikacijama i informacionim društvom.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,