Računari i Galaksija

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković u poseti IT kompanijama na dalekom istoku

PCPress.rs ImageTokom boravka u Kini, predsednik Vlade Republike Srbije, Mirko Cvetković, posetio je jednu od najvećih kompanija za proizvodnju telekomunikacione opreme “Huavei”. Cvetković je istakao da je tokom razgovora sa rukovodstvom kompanije konstatovano da postoji interesovanje za ulaganje u Srbiju, i ukazao na mogućnost da se kineskim investitorima ponude razne vrste podsticaja za ulaganja u našu zemlju.

Predstavnici “Huaveia” su predsedniku Vlade predali poziv za sponzorstvo letnjeg kampa za 15 srpskih studenata komunikacija, koji će imati priliku da posete ovu kompaniju i izložbu EXPO 2010. u Šangaju. Kompanija “Huavei” je prošle godine imala prihode od približno 22 milijarde dolara, a između 45 i 50 najvećih svetskih telekomunikacionih kompanija koristi usluge ovog kineskog giganta. Ova kompanija već sarađuje sa Telekomom Srbije i Telenorom i ima 60 zaposlenih u Srbiji.

Cvetković je posetom ovoj kompaniji završio višednevni boravak u Kini, nakon čega je otputovao u dvodnevnu posetu Republici Koreji, gde je obišao korporaciju “Samsung elektroniks” i ovom privrednom gigantu predstavio ekonomsku situaciju i potencijale naše zemlje i uputio poziv poslovodstvu te korporacije da ulaže u Srbiju. Tokom susreta sa predsednikom Vlade Republike, Koreje Čung Un-Čanom, konstatovano da su kompanije iz te zemlje zainteresovane da ulažu u Srbiju, pri čemu je za Seul i Beograd veoma značajna i saradnja u oblasti nauke, razvoja, obrazovanja i kulture.

Pročitajte i:  Huawei planira izgradnju prve fabrike u Evropi sledeće godine

Cvetković je o mogućnostima ulaganjima u Srbiju razgovarao s predstavnicima četiri najvažnije ekonomske asocijacije u Koreji – Federacije korejske industrije, Korejske komore za trgovinu i industriju, Korejske međunarodne trgovinske asocijacije i Korejske asocijacije malog i srednjeg biznisa.

Elektronska industrija u Srbiji je u defanzivi – nadajmo se da će se posle poseta predsednika Vlade Kini i Koreji situacija promeniti.

Izvor: Vlada Republike Srbije

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,